Sprawdzone przepisy ze szpinakiem ? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Sprawdzone przepisy ze szpinakiem ?

25odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 6242
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 lutego 2012, 14:25 | ID: 741007

    Kobietki, kupiłam dziś szpinak,

    mam ochotę na jakąś potrawę z nim.

    Macie jakieś sprawdzone przepisy szpinakowe ?

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 lutego 2012, 14:30 | ID: 741008

    Wczoraj u córki jadłam pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem - mniam...

    Użytkownik usunięty
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      6 lutego 2012, 14:35 | ID: 741014
      oliwka (2012-02-06 15:30:47)

      Wczoraj u córki jadłam pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem - mniam...

      mmmm brzmi smacznie :) a to były zraziki zawijane, czy kieszonki takie ?

      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      6 lutego 2012, 14:39 | ID: 741017
      emka1007 (2012-02-06 15:35:38)
      oliwka (2012-02-06 15:30:47)

      Wczoraj u córki jadłam pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem - mniam...

      mmmm brzmi smacznie :) a to były zraziki zawijane, czy kieszonki takie ?

      To były kieszonki a do szpinaku dodała również ser by sklejało całość...


      Użytkownik usunięty
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        6 lutego 2012, 14:41 | ID: 741018
        oliwka (2012-02-06 15:39:19)
        emka1007 (2012-02-06 15:35:38)
        oliwka (2012-02-06 15:30:47)

        Wczoraj u córki jadłam pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem - mniam...

        mmmm brzmi smacznie :) a to były zraziki zawijane, czy kieszonki takie ?

        To były kieszonki a do szpinaku dodała również ser by sklejało całość...


        mmm wygląda smacznie :) pewnie samo sedno leży w dobrym doprawieniu szpinaku, podobno dodaje się czosnek. Mi się marzy jakaśzapiekaneczka z makaronu i szpinaku, tylko włąśnie chciałam poznać opinie co do doprawienia - czym i ile :)

        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        5
        • Zgłoś naruszenie zasad
        6 lutego 2012, 14:43 | ID: 741019

        Tu fajny przepis z netu...

        Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i fetą

        Jako że w kieszonkę można włożyć prawie wszystko dzisiaj przedstawiam  kolejne danie z tego   cyklu. Wystarczyło zrobić przegląd lodówki żeby wiedzieć co wpakować do środka. Resztka szpinaku w torebce aż się prosiła o zużycie więc dołożyłm do niego fetę i powstał smaczny obiad. Smaczny dla tych co lubią szpinak, bo jeśli ktoś nie toleruje tych zielonych liści to wiem, że i tak go nie przekonam. Na zdjęciu nie widać fety ale była mocno wyczuwalna, następnym razem włożę jej więcej.

         

        Składniki:

        • pojedyńcze filety z piersi kurczaka (jeden na osobę)
        • połowa torebki szpinaku mrożonego
        •  pół kostki fety
        • bułka tarta do panierowania
        •  jajko
        • tłuszcz do smażenia
        • sól, pieprz
        • ząbek czosnku

        Szpinak usmażyć na maśle z czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.W umytej i osuszonej piersi z kurczaka zrobić kieszonkę.Włożyć do środka trochę szpinaku i plasterek fety. Można spiąć wykałaczką, żeby nadzienie niw wypłynęło. Całość obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

        Smacznego:)

        Użytkownik usunięty
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 lutego 2012, 14:45 | ID: 741020

          dzięki Oliweczko ! :)

          Avatar użytkownika Dunia
          DuniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
          • Posty: 18894
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          6 lutego 2012, 14:51 | ID: 741025

          Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.

          Użytkownik usunięty
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            6 lutego 2012, 14:59 | ID: 741029
            Dunia (2012-02-06 15:51:10)

            Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.

            zaraz sprawdzam :) dzięki Duniu :)

            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              6 lutego 2012, 15:02 | ID: 741032
              Dunia (2012-02-06 15:51:10)

              Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.

              właśnie przeczytałąm i brzmi naprawdę smacznie, a myślisz, że z mrożonego szpinaku też wyjdzie? bo yakowy mam..

              Avatar użytkownika Dunia
              DuniaPoziom:
              • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
              • Posty: 18894
              10
              • Zgłoś naruszenie zasad
              6 lutego 2012, 15:05 | ID: 741033
              emka1007 (2012-02-06 16:02:42)
              Dunia (2012-02-06 15:51:10)

              Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.

              właśnie przeczytałąm i brzmi naprawdę smacznie, a myślisz, że z mrożonego szpinaku też wyjdzie? bo yakowy mam..

              Oczywiście, że wyjdzie. Musisz tylko dłużej odparować, tak aby nie był bardzo wodnisty.

              Użytkownik usunięty
                11
                • Zgłoś naruszenie zasad
                6 lutego 2012, 15:22 | ID: 741045
                Dunia (2012-02-06 16:05:07)
                emka1007 (2012-02-06 16:02:42)
                Dunia (2012-02-06 15:51:10)

                Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.

                właśnie przeczytałąm i brzmi naprawdę smacznie, a myślisz, że z mrożonego szpinaku też wyjdzie? bo yakowy mam..

                Oczywiście, że wyjdzie. Musisz tylko dłużej odparować, tak aby nie był bardzo wodnisty.

                acha czyli jak potrzymam dłużej na patelni, ok, na pewno wezmę ten przepis pod uwagę, zastanawiam się też nad wersją z makaronem :) też może być smacznie:)

                Avatar użytkownika Maniuśka
                ManiuśkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
                • Posty: 4401
                12
                • Zgłoś naruszenie zasad
                6 lutego 2012, 15:45 | ID: 741056

                zapiekanka szpinakowo-makaronowa

                Makaron świderki lub muszelki

                trochę wedzonego boczku

                ser pleśniowy

                szpinak

                jajka

                sól czosnek pieprz do smaku

                śmietana i cebula

                 

                Makaron gotujemy, w tym samym czasie odmrażamy szpinak w garnku lub na patelni  tak by odparował wodę,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, tak by sie zeszkliła, dodajemy jajo całe ,czosnek i troszkę śmietany.

                Boczek podsmażamy na patelni.

                Makaron, szpinak, ser i boczek układamy warstwowo tak by na górze znalazł się szpinak i ser pleśniowy. Na 25 min do piekarnika i zapiekanka gotowa!!

                Użytkownik usunięty
                  13
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  6 lutego 2012, 15:53 | ID: 741060

                  Ja uwielbiam kiedy mama dodaje szpinak do zapiekanki warzywnej, najlepiej do takiej z ziemniakami i rybą. Robi się ją w piekarniku w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym. Daje się różne warzywa a na wierzch żółty ser.

                  Użytkownik usunięty
                    14
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    6 lutego 2012, 15:54 | ID: 741061
                    Maniuśka (2012-02-06 16:45:38)

                    zapiekanka szpinakowo-makaronowa

                    Makaron świderki lub muszelki

                    trochę wedzonego boczku

                    ser pleśniowy

                    szpinak

                    jajka

                    sól czosnek pieprz do smaku

                    śmietana i cebula

                     

                    Makaron gotujemy, w tym samym czasie odmrażamy szpinak w garnku lub na patelni  tak by odparował wodę,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, tak by sie zeszkliła, dodajemy jajo całe ,czosnek i troszkę śmietany.

                    Boczek podsmażamy na patelni.

                    Makaron, szpinak, ser i boczek układamy warstwowo tak by na górze znalazł się szpinak i ser pleśniowy. Na 25 min do piekarnika i zapiekanka gotowa!!

                    woooooow :) dzięki :) aż ślinka cieknie :) czekam na wicej inspiracji :)

                    Użytkownik usunięty
                      15
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      6 lutego 2012, 15:55 | ID: 741063

                      a tego czosnku to ile się dodaje na pół kilo szpinaku? ząbek ?

                      Avatar użytkownika Garbiś
                      GarbiśPoziom:
                      • Zarejestrowany: 29.07.2010, 10:27
                      • Posty: 1025
                      16
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      6 lutego 2012, 15:59 | ID: 741067

                      moja mama robiła ostatnio naleśniki z twarogiem i szpinakiem były bardzo dobre

                      Użytkownik usunięty
                        17
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        7 lutego 2012, 09:01 | ID: 741582
                        Użytkownik usunięty
                          18
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          7 lutego 2012, 09:10 | ID: 741586

                          Prościutki przepis na obiad: ziemniaki, jajko sadzone i szpinak wg tego przepisu:
                          https://www.familie.pl/przepis/48/Szpinak
                          REWELACJA!!!

                          Robiłam też kiedyś roladki ze szpinakiem. Takie z piersi drobiowej. Piersi rozbijałam, smarowałam farszem, zawijałam, łączyłam wykałaczkami lub szpilkami do rolad i dusiłam w piekarniku pod przykryciem z odrobiną masła i bulionu. Farsz był ze szpinaku samażonego z czosnkiem oraz fetą.

                          Użytkownik usunięty
                            19
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            7 lutego 2012, 09:12 | ID: 741588

                            Raz robiłam anleśniki nadziewane smażonym szpinakiem z czosnkiem i serem. Poza tym szpinak jest mi obcy:)

                            Użytkownik usunięty
                              20
                              • Zgłoś naruszenie zasad
                              7 lutego 2012, 09:12 | ID: 741589
                              emka1007 (2012-02-06 16:55:23)

                              a tego czosnku to ile się dodaje na pół kilo szpinaku? ząbek ?


                              Ja na paczkę szpinaku daję tak ze trzy ząbki. Ale to zależy od upodobań kulinarnych oraz tego jak ostry masz czosnek. Ten wiosenny, polski jest osrzejszy niż ten który można dostać teraz.