Sprawdzone przepisy ze szpinakiem ?
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Wczoraj u córki jadłam pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem - mniam...
Wczoraj u córki jadłam pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem - mniam...
mmmm brzmi smacznie :) a to były zraziki zawijane, czy kieszonki takie ?
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Wczoraj u córki jadłam pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem - mniam...
mmmm brzmi smacznie :) a to były zraziki zawijane, czy kieszonki takie ?
To były kieszonki a do szpinaku dodała również ser by sklejało całość...
Wczoraj u córki jadłam pierś z kurczaka nadziewaną szpinakiem - mniam...
mmmm brzmi smacznie :) a to były zraziki zawijane, czy kieszonki takie ?
To były kieszonki a do szpinaku dodała również ser by sklejało całość...
mmm wygląda smacznie :) pewnie samo sedno leży w dobrym doprawieniu szpinaku, podobno dodaje się czosnek. Mi się marzy jakaśzapiekaneczka z makaronu i szpinaku, tylko włąśnie chciałam poznać opinie co do doprawienia - czym i ile :)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Tu fajny przepis z netu...
Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i fetą
Jako że w kieszonkę można włożyć prawie wszystko dzisiaj przedstawiam kolejne danie z tego cyklu. Wystarczyło zrobić przegląd lodówki żeby wiedzieć co wpakować do środka. Resztka szpinaku w torebce aż się prosiła o zużycie więc dołożyłm do niego fetę i powstał smaczny obiad. Smaczny dla tych co lubią szpinak, bo jeśli ktoś nie toleruje tych zielonych liści to wiem, że i tak go nie przekonam. Na zdjęciu nie widać fety ale była mocno wyczuwalna, następnym razem włożę jej więcej.
Składniki:
-
pojedyńcze filety z piersi kurczaka (jeden na osobę)
-
połowa torebki szpinaku mrożonego
-
pół kostki fety
-
bułka tarta do panierowania
-
jajko
-
tłuszcz do smażenia
-
sól, pieprz
-
ząbek czosnku
Szpinak usmażyć na maśle z czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.W umytej i osuszonej piersi z kurczaka zrobić kieszonkę.Włożyć do środka trochę szpinaku i plasterek fety. Można spiąć wykałaczką, żeby nadzienie niw wypłynęło. Całość obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego:)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.
Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.
zaraz sprawdzam :) dzięki Duniu :)
Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.
właśnie przeczytałąm i brzmi naprawdę smacznie, a myślisz, że z mrożonego szpinaku też wyjdzie? bo yakowy mam..
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.
właśnie przeczytałąm i brzmi naprawdę smacznie, a myślisz, że z mrożonego szpinaku też wyjdzie? bo yakowy mam..
Oczywiście, że wyjdzie. Musisz tylko dłużej odparować, tak aby nie był bardzo wodnisty.
Zajrzyj proszę, na przepisy. tam jest pyszny tort szpinakowy. Danie na zawołanie gdy przyjeżdża mój syn.
właśnie przeczytałąm i brzmi naprawdę smacznie, a myślisz, że z mrożonego szpinaku też wyjdzie? bo yakowy mam..
Oczywiście, że wyjdzie. Musisz tylko dłużej odparować, tak aby nie był bardzo wodnisty.
acha czyli jak potrzymam dłużej na patelni, ok, na pewno wezmę ten przepis pod uwagę, zastanawiam się też nad wersją z makaronem :) też może być smacznie:)
- Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
- Posty: 4401
zapiekanka szpinakowo-makaronowa
Makaron świderki lub muszelki
trochę wedzonego boczku
ser pleśniowy
szpinak
jajka
sól czosnek pieprz do smaku
śmietana i cebula
Makaron gotujemy, w tym samym czasie odmrażamy szpinak w garnku lub na patelni tak by odparował wodę,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, tak by sie zeszkliła, dodajemy jajo całe ,czosnek i troszkę śmietany.
Boczek podsmażamy na patelni.
Makaron, szpinak, ser i boczek układamy warstwowo tak by na górze znalazł się szpinak i ser pleśniowy. Na 25 min do piekarnika i zapiekanka gotowa!!
Ja uwielbiam kiedy mama dodaje szpinak do zapiekanki warzywnej, najlepiej do takiej z ziemniakami i rybą. Robi się ją w piekarniku w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym. Daje się różne warzywa a na wierzch żółty ser.
zapiekanka szpinakowo-makaronowa
Makaron świderki lub muszelki
trochę wedzonego boczku
ser pleśniowy
szpinak
jajka
sól czosnek pieprz do smaku
śmietana i cebula
Makaron gotujemy, w tym samym czasie odmrażamy szpinak w garnku lub na patelni tak by odparował wodę,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, tak by sie zeszkliła, dodajemy jajo całe ,czosnek i troszkę śmietany.
Boczek podsmażamy na patelni.
Makaron, szpinak, ser i boczek układamy warstwowo tak by na górze znalazł się szpinak i ser pleśniowy. Na 25 min do piekarnika i zapiekanka gotowa!!
woooooow :) dzięki :) aż ślinka cieknie :) czekam na wicej inspiracji :)
a tego czosnku to ile się dodaje na pół kilo szpinaku? ząbek ?
- Zarejestrowany: 29.07.2010, 10:27
- Posty: 1025
moja mama robiła ostatnio naleśniki z twarogiem i szpinakiem były bardzo dobre
Ja polecam pierogi ze szpinakiem :)
https://www.familie.pl/przepis/518/Pierogi-ze-szpinakiem
Prościutki przepis na obiad: ziemniaki, jajko sadzone i szpinak wg tego przepisu:
https://www.familie.pl/przepis/48/Szpinak
REWELACJA!!!
Robiłam też kiedyś roladki ze szpinakiem. Takie z piersi drobiowej. Piersi rozbijałam, smarowałam farszem, zawijałam, łączyłam wykałaczkami lub szpilkami do rolad i dusiłam w piekarniku pod przykryciem z odrobiną masła i bulionu. Farsz był ze szpinaku samażonego z czosnkiem oraz fetą.
Raz robiłam anleśniki nadziewane smażonym szpinakiem z czosnkiem i serem. Poza tym szpinak jest mi obcy:)
a tego czosnku to ile się dodaje na pół kilo szpinaku? ząbek ?
Ja na paczkę szpinaku daję tak ze trzy ząbki. Ale to zależy od upodobań kulinarnych oraz tego jak ostry masz czosnek. Ten wiosenny, polski jest osrzejszy niż ten który można dostać teraz.