Czym doprawiacie zupy? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Czym doprawiacie zupy?

23odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 3966
Avatar użytkownika alanml
alanmlPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
  • Posty: 30511
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 stycznia 2012 14:50 | ID: 719499

Zawsze do zup dodawałam jakąś przyprawę Kucharek itp. Ale te zupy wtedy mi jakoś smakują wszystkie tak samo. Teraz gotuję fasolową. Czy dodanie soli, pipeprzu, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego i kilku kropel Maggi wystarczy?


Czym doprawiacie zupy?

Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 stycznia 2012 14:52 | ID: 719500

    Nie daję żadnych kostek rosołowych ani innych zamienników w których występuje glutaminian sodu i reszta tablicy Mendelejewa. Używam tylko przypraw, ziół, soli i pieprzu.

    Użytkownik usunięty
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      5 stycznia 2012 15:08 | ID: 719503

      A ja muszę się przyznać do kostek rosołowych. Ostatnio moim hitem jest rosół szlachetny drobiowo-wołowy. Do fasolówek, grochówek i kapuśniaku uwielbiam bulion na wędzonym boczku, do ogórkowej bulion na żeberkach.  Wspomagam się też czasem mieszankami ziół do danej potrawy, np do kapuśniaku odrobinę przyprawy do dań z kapusty, do fasolówki - do dań z fasoli. I tak jeszcze później doprawiam po swojemu. Wiem, ze to wszystko jest bogate w glutaminian sodu, ale mi to smakuje :(

      A jeśli chodzi o fasolówkę to zawsze gotuję ją na czymś wędzonym - to podstawa dobrego jej smaku :)

      Ostatnio edytowany: 05.01.2012, 15:11, przez: Ania_29
      Avatar użytkownika alanml
      alanmlPoziom:
      • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
      • Posty: 30511
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      5 stycznia 2012 15:28 | ID: 719513

      A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups

      Użytkownik usunięty
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        5 stycznia 2012 15:44 | ID: 719521
        alanml (2012-01-05 16:28:46)

        A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups

        Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)

        Użytkownik usunięty
          5
          • Zgłoś naruszenie zasad
          5 stycznia 2012 15:50 | ID: 719525

          Kostek ani Maggi nie stosuję. Jesli masz świeże mięso, warzywa, wystarczy tradycyjna sól i pieprz, liśc laurowy :)


          Ale jak ktoś długo gotował na kostkach rosołowych to cięzko mu bedzie się odzwyczaić :)

          Avatar użytkownika oliwka
          oliwkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
          • Posty: 161880
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          5 stycznia 2012 17:07 | ID: 719575

          Do fasolowej dodaję warzywko i majeranek. Maggi nie używam.

          Avatar użytkownika alanml
          alanmlPoziom:
          • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
          • Posty: 30511
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          5 stycznia 2012 17:09 | ID: 719577

          Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(

          Avatar użytkownika Sonia
          SoniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
          • Posty: 112855
          8
          • Zgłoś naruszenie zasad
          5 stycznia 2012 17:18 | ID: 719588
          Ania_29 (2012-01-05 16:44:45)
          alanml (2012-01-05 16:28:46)

          A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups

          Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)

          Ja również:) Poza tym do fasolówki nie dodaję majeranku. Do grochówki owszem, ale nie do fasoli. Do fasolówki( po ugotowaniu) dodaję śmietankę:)


          Przyprawy? Pieprz, sól, troszkę (minimalnie vegety). Kostki, raczej mało, ale zdaża się:) Podstawą jest mięsko:))

          Avatar użytkownika oliwka
          oliwkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
          • Posty: 161880
          9
          • Zgłoś naruszenie zasad
          5 stycznia 2012 17:18 | ID: 719589
          alanml (2012-01-05 18:09:21)

          Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(

          ALU a może za mało fasolki miałaś...

          Avatar użytkownika Sonia
          SoniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
          • Posty: 112855
          10
          • Zgłoś naruszenie zasad
          5 stycznia 2012 17:19 | ID: 719590
          alanml (2012-01-05 18:09:21)

          Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(

          Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???

          Użytkownik usunięty
            11
            • Zgłoś naruszenie zasad
            5 stycznia 2012 17:24 | ID: 719598
            Sonia (2012-01-05 18:18:15)
            Ania_29 (2012-01-05 16:44:45)
            alanml (2012-01-05 16:28:46)

            A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups

            Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)

            Ja również:) Poza tym do fasolówki nie dodaję majeranku. Do grochówki owszem, ale nie do fasoli. Do fasolówki( po ugotowaniu) dodaję śmietankę:)


            Przyprawy? Pieprz, sól, troszkę (minimalnie vegety). Kostki, raczej mało, ale zdaża się:) Podstawą jest mięsko:))

            Dokładnie. Co zupka to inne mięsko. Moja Mama na przykład wszystkie zupy gotuje na udkach drobiowych i też mam wrażenie, że wszystkie jej zupy smakują tak samo.

            Avatar użytkownika anna07
            anna07Poziom:
            • Zarejestrowany: 15.01.2011, 19:28
            • Posty: 8123
            12
            • Zgłoś naruszenie zasad
            5 stycznia 2012 17:33 | ID: 719605

            Na ogół doprawiam maggi,Kucharkiem lub wegettą.Dodaje też koper,pietruszkę i magę.

            Avatar użytkownika alanml
            alanmlPoziom:
            • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
            • Posty: 30511
            13
            • Zgłoś naruszenie zasad
            5 stycznia 2012 17:47 | ID: 719619
            Sonia (2012-01-05 18:19:21)
            alanml (2012-01-05 18:09:21)

            Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(

            Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???

            Na żeberkach. Miałam kilogram żebrerek i pół kilograma fasoli, włoszczyznę, szczyptę soli, pieprzu, szczyptę mieszanki ziół, ziele angielskie ok. 6-8 kulek, 5-6 listków laurowych i ok. 5 kropli maggi. I wyszło bez smaku.

            Użytkownik usunięty
              14
              • Zgłoś naruszenie zasad
              5 stycznia 2012 17:47 | ID: 719620

              Kiedyś kupiłam takie suszone warzywa, były świetne, ale niestety nigdzie więcej nie spotkałam.

              Użytkownik usunięty
                15
                • Zgłoś naruszenie zasad
                5 stycznia 2012 17:58 | ID: 719629

                Zależy jaka zupa. Ulubiona pomidorowa musi mieć w sobie kilo bazylii, oregano i czosnku.

                Z fasolową nie pomogę, bo nie lubię i nie robię...

                Użytkownik usunięty
                  16
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  5 stycznia 2012 19:03 | ID: 719672

                   

                   


                  Na żeberkach wieprzowych powinna być wspaniała! Może nie były świeże? Czasami pomimo chęci coś jest nie tak, nie zawsze z naszej winy.

                  alanml (2012-01-05 18:47:30)
                  Sonia (2012-01-05 18:19:21)
                  alanml (2012-01-05 18:09:21)

                  Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(

                  Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???

                  Na żeberkach. Miałam kilogram żebrerek i pół kilograma fasoli, włoszczyznę, szczyptę soli, pieprzu, szczyptę mieszanki ziół, ziele angielskie ok. 6-8 kulek, 5-6 listków laurowych i ok. 5 kropli maggi. I wyszło bez smaku.

                  Użytkownik usunięty
                    17
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    5 stycznia 2012 19:06 | ID: 719674

                    Wszystko zależy, jaka to zupa. N apewno sól i pieprz, najczęściej też Vegeta. Poza tym ziele angielskie i liść laurowy do wielu zup, zioła takie jak majeranek i bazylia oraz natka pietruszki czy inna świeża (lub mrożona) zieleninka.

                    Avatar użytkownika Kamila2010
                    Kamila2010Poziom:
                    • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
                    • Posty: 10745
                    18
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    5 stycznia 2012 23:06 | ID: 719794

                    Podstawa sól,pieprz i jak u mnie kostka rosołowa(próbowałam bez kostki  na samych kościach i warzywach ale jak dla mnie to było mdłe)kości,liść laurowy,ziele angielskie.Pietrucha i marchewka mamy w kubeczkach pomrożoną,vegety sypanej nie używam.Do fasolówki dodałabym jeszcze  gałki muszkataławej jakoś mi by pasowało,ale szczerze fasolówki jeszcze nie gotowałam Piotrek jej nie lubi.



                    Użytkownik usunięty
                      19
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      5 stycznia 2012 23:22 | ID: 719795
                      Kamila2010 (2012-01-06 00:06:42)

                      Podstawa sól,pieprz i jak u mnie kostka rosołowa(próbowałam bez kostki  na samych kościach i warzywach ale jak dla mnie to było mdłe)kości,liść laurowy,ziele angielskie.Pietrucha i marchewka mamy w kubeczkach pomrożoną,vegety sypanej nie używam.Do fasolówki dodałabym jeszcze  gałki muszkataławej jakoś mi by pasowało,ale szczerze fasolówki jeszcze nie gotowałam Piotrek jej nie lubi.



                      jak dla mnie tak samo

                      Użytkownik usunięty
                        20
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        6 stycznia 2012 04:29 | ID: 719829

                        zioła , przede wszystkim ;)