Czym doprawiacie zupy?
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Zawsze do zup dodawałam jakąś przyprawę Kucharek itp. Ale te zupy wtedy mi jakoś smakują wszystkie tak samo. Teraz gotuję fasolową. Czy dodanie soli, pipeprzu, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego i kilku kropel Maggi wystarczy?
Czym doprawiacie zupy?
Nie daję żadnych kostek rosołowych ani innych zamienników w których występuje glutaminian sodu i reszta tablicy Mendelejewa. Używam tylko przypraw, ziół, soli i pieprzu.
A ja muszę się przyznać do kostek rosołowych. Ostatnio moim hitem jest rosół szlachetny drobiowo-wołowy. Do fasolówek, grochówek i kapuśniaku uwielbiam bulion na wędzonym boczku, do ogórkowej bulion na żeberkach. Wspomagam się też czasem mieszankami ziół do danej potrawy, np do kapuśniaku odrobinę przyprawy do dań z kapusty, do fasolówki - do dań z fasoli. I tak jeszcze później doprawiam po swojemu. Wiem, ze to wszystko jest bogate w glutaminian sodu, ale mi to smakuje :(
A jeśli chodzi o fasolówkę to zawsze gotuję ją na czymś wędzonym - to podstawa dobrego jej smaku :)
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups
A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups
Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)
Kostek ani Maggi nie stosuję. Jesli masz świeże mięso, warzywa, wystarczy tradycyjna sól i pieprz, liśc laurowy :)
Ale jak ktoś długo gotował na kostkach rosołowych to cięzko mu bedzie się odzwyczaić :)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Do fasolowej dodaję warzywko i majeranek. Maggi nie używam.
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups
Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)
Ja również:) Poza tym do fasolówki nie dodaję majeranku. Do grochówki owszem, ale nie do fasoli. Do fasolówki( po ugotowaniu) dodaję śmietankę:)
Przyprawy? Pieprz, sól, troszkę (minimalnie vegety). Kostki, raczej mało, ale zdaża się:) Podstawą jest mięsko:))
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
ALU a może za mało fasolki miałaś...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???
A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups
Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)
Ja również:) Poza tym do fasolówki nie dodaję majeranku. Do grochówki owszem, ale nie do fasoli. Do fasolówki( po ugotowaniu) dodaję śmietankę:)
Przyprawy? Pieprz, sól, troszkę (minimalnie vegety). Kostki, raczej mało, ale zdaża się:) Podstawą jest mięsko:))
Dokładnie. Co zupka to inne mięsko. Moja Mama na przykład wszystkie zupy gotuje na udkach drobiowych i też mam wrażenie, że wszystkie jej zupy smakują tak samo.
- Zarejestrowany: 15.01.2011, 19:28
- Posty: 8123
Na ogół doprawiam maggi,Kucharkiem lub wegettą.Dodaje też koper,pietruszkę i magę.
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???
Na żeberkach. Miałam kilogram żebrerek i pół kilograma fasoli, włoszczyznę, szczyptę soli, pieprzu, szczyptę mieszanki ziół, ziele angielskie ok. 6-8 kulek, 5-6 listków laurowych i ok. 5 kropli maggi. I wyszło bez smaku.
Kiedyś kupiłam takie suszone warzywa, były świetne, ale niestety nigdzie więcej nie spotkałam.
Zależy jaka zupa. Ulubiona pomidorowa musi mieć w sobie kilo bazylii, oregano i czosnku.
Z fasolową nie pomogę, bo nie lubię i nie robię...
Na żeberkach wieprzowych powinna być wspaniała! Może nie były świeże? Czasami pomimo chęci coś jest nie tak, nie zawsze z naszej winy.
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???
Na żeberkach. Miałam kilogram żebrerek i pół kilograma fasoli, włoszczyznę, szczyptę soli, pieprzu, szczyptę mieszanki ziół, ziele angielskie ok. 6-8 kulek, 5-6 listków laurowych i ok. 5 kropli maggi. I wyszło bez smaku.
Wszystko zależy, jaka to zupa. N apewno sól i pieprz, najczęściej też Vegeta. Poza tym ziele angielskie i liść laurowy do wielu zup, zioła takie jak majeranek i bazylia oraz natka pietruszki czy inna świeża (lub mrożona) zieleninka.
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Podstawa sól,pieprz i jak u mnie kostka rosołowa(próbowałam bez kostki na samych kościach i warzywach ale jak dla mnie to było mdłe)kości,liść laurowy,ziele angielskie.Pietrucha i marchewka mamy w kubeczkach pomrożoną,vegety sypanej nie używam.Do fasolówki dodałabym jeszcze gałki muszkataławej jakoś mi by pasowało,ale szczerze fasolówki jeszcze nie gotowałam Piotrek jej nie lubi.
Podstawa sól,pieprz i jak u mnie kostka rosołowa(próbowałam bez kostki na samych kościach i warzywach ale jak dla mnie to było mdłe)kości,liść laurowy,ziele angielskie.Pietrucha i marchewka mamy w kubeczkach pomrożoną,vegety sypanej nie używam.Do fasolówki dodałabym jeszcze gałki muszkataławej jakoś mi by pasowało,ale szczerze fasolówki jeszcze nie gotowałam Piotrek jej nie lubi.
jak dla mnie tak samo