Ciągle się zastanawiałam kto murzynka nazwał brownie? I jakim prawem? Jednak jak bardzo się myliłam kiedy dzisiaj rano oglądając ciasto upieczone w nocy powiedziałam: „No i masz babo! Zakalec!”
Po pierwsze do murzynka dajesz kakao, do brownie czekoladę im bardziej gorzka tzn % tym ciemniejsze ciasto.
Po drugie jeśli wyszedł ci zakalec to gratuluję bo właśnie brownie z tego słynie. Nie trzeba dawać proszku do pieczenia, bo i tak nie wyrośnie.
- 1/2 czekolady gorzkiej 60%
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka mąki (typ 500)
- 2 jajka
- 1/2 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
Resztę przepisu znajdziesz tutaj:
https://www.familie.pl/przepis/284/Bananowe-brownie