Dostałam dzisiaj od Mamy sporą ilość świeżych kurek (grzybów). Nie bardzo wiem co z nimi zrobić. Nigdy wcześniej ich nie jadłam a podobno są bardzo smaczne. Macie może jakieś przepisy na "kurkowe dania"?
23 sierpnia 2011 21:46 | ID: 618499
Marynowane tylko jadłem. Faktycznie - pychota.
23 sierpnia 2011 21:48 | ID: 618506
nie jadam
23 sierpnia 2011 21:49 | ID: 618507
Marynowane tylko jadłem. Faktycznie - pychota.
zawsze to jakiś pomysł - zamarynować
23 sierpnia 2011 21:51 | ID: 618512
Kurki w jajecznicy niezłe, zupa kurkowa pycha a sos z kurek rewelacja! Tak mówią - ja ostrożnie do tego podchodzę. Nie przepadam za grzybami - kocham je tylko zbierać!
Tobie nie wolno jeść grzybów!!! Są ciężkostrawne. Szymcio nie byłby zachwycony!
23 sierpnia 2011 22:00 | ID: 618534
Kurki w jajecznicy niezłe, zupa kurkowa pycha a sos z kurek rewelacja! Tak mówią - ja ostrożnie do tego podchodzę. Nie przepadam za grzybami - kocham je tylko zbierać!
Tobie nie wolno jeść grzybów!!! Są ciężkostrawne. Szymcio nie byłby zachwycony!
Kurki w jajecznicy niezłe, zupa kurkowa pycha a sos z kurek rewelacja! Tak mówią - ja ostrożnie do tego podchodzę. Nie przepadam za grzybami - kocham je tylko zbierać!
Tobie nie wolno jeść grzybów!!! Są ciężkostrawne. Szymcio nie byłby zachwycony!
Ja w zasadzie też nie przepadam za grzybami, ale na te kurki to bym się chyba połasiła ;) Ale jak piszesz, ze nie wolno, to nie wolno :) Mężul wraca to Mężulowi z nich coś wymyślę.
23 sierpnia 2011 22:06 | ID: 618546
Ja swoje już pomroziłam:)Uwielbiam polędwiczki wieprzowe w sosie z kurek.Zupa Kurkowa pychotka,kurki smażone na patelni ze śmietaną i mąką rewelacja.W jajecznicy też pycha.Jeżeli masz ich dużo to poporcjuj i pomroź,ja zawsze kroję kurki na mniejsze kawałki i mroże.
23 sierpnia 2011 22:26 | ID: 618574
Ja swoje już pomroziłam:)Uwielbiam polędwiczki wieprzowe w sosie z kurek.Zupa Kurkowa pychotka,kurki smażone na patelni ze śmietaną i mąką rewelacja.W jajecznicy też pycha.Jeżeli masz ich dużo to poporcjuj i pomroź,ja zawsze kroję kurki na mniejsze kawałki i mroże.
Chyba tak zrobię. Jest ich sporo, więc poporcjuję i pomrożę. Będzie dla Męża, rzeczywiście karmię piersią i może nie powinnam ja ich jeść. Ale taka jajecznica z kurkami, czy zupa to mi się zamarzyła...
23 sierpnia 2011 22:34 | ID: 618586
Marynowane,jajecznica,suszone-rewelacja
23 sierpnia 2011 22:47 | ID: 618611
Marynowane,jajecznica,suszone-rewelacja
Suszone?nigdy nie suszyłam kurek do czego można je później dodać?
23 sierpnia 2011 22:55 | ID: 618617
Marynowane,jajecznica,suszone-rewelacja
Suszone?nigdy nie suszyłam kurek do czego można je później dodać?
Wrzucasz do wody na noc,a jajecznica z rana jak się patrzy,można dodać też do wigilijnych uszek-trochę delikatniejsze
24 sierpnia 2011 00:37 | ID: 618659
Kurki w śmietanie z ryżem-pyszne!
24 sierpnia 2011 06:48 | ID: 618690
ja ostatnio robilam sos z kurek z cebulką, śmietaną i koperkiem
24 sierpnia 2011 08:01 | ID: 618730
Ja uwielbiam sos, taki jak koleżanka wyżej opisała. Z jajkiem jadłam raz. poza tym nie wiem co jeszcze robi się z kurkami, bo ich nie zbieram. Nie znam się aż tak.
24 sierpnia 2011 08:25 | ID: 618747
Moja mama gotuje, mieli w maszynce i jako nadzionko do pierogów najczęściej wigilijnych. Dobre.
24 sierpnia 2011 08:38 | ID: 618760
Moja mama robi pyszne jurki w śmietanie.Najpierw dusi je na maśle z cebluką, a potem zalewa śmietaną...Uwielbiam!
24 sierpnia 2011 15:04 | ID: 619042
Nigdy nie jadłam kurek...smaku mi narobiłyście...
24 sierpnia 2011 15:07 | ID: 619046
Moja mama robi kurki na maśle. Nie wiem jak - ale są przepyszne :)
24 sierpnia 2011 15:17 | ID: 619055
Uwielbiam polędwiczkę wieprzową w kukach.
Na malej ilości oliwy smażysz sznycle z polędwicy. Na masełku dusisz umyte kurki około 20 minut, możesz dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zalewasz śwmietanką 18 % i przekładasz do polędwiczek. wszystko razem dusisz jeszcze kilka minut. Podajesz z ziemniakami i gotowanymi warzywami. Pychota!
24 sierpnia 2011 15:19 | ID: 619060
Składniki
200 g kurek średniej wielkości oczyszczonych
1 jajko
½ szklanki mąki
½ szklanki piwa
½ główki sałaty strzępiastej
½ główki sałaty masłowej
½ główki sałaty radiccio
1 cykoria
10 szt. pomidorków koktajlowych
½ szklanki pestek słonecznika
5 listków bazylii
3 łyżki octu jabłkowego
½ szklanki oliwy
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Z jajka, mąki i piwa przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kurki namocz, posól i oprósz mąką. Zanurz w cieście i smaż w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Sałaty porwij na mniejsze kawałki. Bazylię posiekaj. Upraż pestki słonecznika. Posól dobrze ocet jabłkowy i wmieszaj w niego oliwę. Polej sosem sałatę i pomidory. Wymieszaj wszystko razem i wyłóż do salaterki. Na wierzch ułóż kurki w cieście i posyp pestkami słonecznika.
24 sierpnia 2011 15:42 | ID: 619075
ja ostatnio robilam sos z kurek z cebulką, śmietaną i koperkiem
Uwielbiam taki sos:) Poza tym kurki marynuję na słodko-kwaśno. Rewelacja:)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.