dynia - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

dynia

18odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 5636
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 września 2009, 10:13 | ID: 57957
    kupiłam dynie teraz siedze parze na nią o na na mnie i nie bardzo wiem co z nią zrobić, ma ktoś spawrdzone przepisy?
    Avatar użytkownika kaskur
    kaskurPoziom:
    • Zarejestrowany: 26.01.2009, 08:54
    • Posty: 6450
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 września 2009, 10:17 | ID: 57965
    jakoś nigdy nie mmogłam sie do dyni przekonać, może można zrobić ją jak kabaczka lub patisona? tzn. ugotować do tego zasmażkę z bulki tartej?
    Użytkownik usunięty
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 września 2009, 10:18 | ID: 57967
      Ja robiłam dynie w słoikach. Dobre było, takie do ziemniaków. W blogu Malwinki jest przepis na zupe z dyni.
      Pomysł na życie, to życie z pomysłem
      Użytkownik usunięty
        3
        • Zgłoś naruszenie zasad
        30 września 2009, 10:48 | ID: 57977
        mój wujek robi do słoików pokrojoną w kostkę w takiej zalewie jak ogórki konserwowe
        naiwna wiara że uczciwość coś znaczy
        Użytkownik usunięty
          4
          • Zgłoś naruszenie zasad
          30 września 2009, 12:40 | ID: 58050
          Wszystko z dynią :) DYNIA W OCCIE. Wykonanie: dynię pokroić i zalać na 24 godziny zimnym octem przygotowanym na pół z wodą. Na drugi dzień odcedzić i gotować w syropie do przezroczystości, dodać dużo skórki cytrynowej i migdałów. Na trzeci i czwarty dzień zlewać syrop, przesmażyć i gorącym zalać dynię. Ostatni raz dynię ułożyć w słoje i dopiero zalać.Na 1 litr dyni brać skórkę z jednej cytryny, 3 dag migdałów i pół szklanki cukru. KONFITURA Z DYNI. Wykonanie: łyżeczką do wydrążania kartofli wykrawać okrągłe kuleczki z obranej i oczyszczonej z pestek dyni, sparzyć to na cztery godziny zwyczajnym octem gotującym z dodatkiem odrobiny wody, po czym wylać w worek, niech tak do drugiego dnia odsiąka. Zrobić syrop z 1 1/2 szklanki cukru na 25 dag dyni, wody tyle, ile cukier zabierze. Zagotować syrop z kulkami dyni. Wyjmować dynię z syropu i wkładać w słoje, przesypując cieniutko szatkowanymi migdałami, i krojoną w paseczki skórką cytrynową bez białego spodu, kawałkami cynamonu i paroma goździkami, wcisnąć dość obficie cytrynę. Zalać syropem. Na drugi dzień sprawdzić, czy syrop nie jest zbyt rzadki, wtedy ostrożnie zlewać go z owocu i gotować do odpowiedniej gęstości dodając nieco cukru. Gdy syrop gotowy, chłodnym zalać dynię i mocno zakręcić słoik. PIKLE Z DYNI. Wykonanie: obraną, oczyszczoną, i pokrojoną w dowolne kawałki banię obmyć i ugotować w dobrze słonej wodzie, przelać przez sito, niech odsiąknie. Wystudziwszy wkładać w słoje i zalać wychłodzonym octem uprzednio przegotowanym z korzeniami. Przekładać marynowaną szalotką. ZUPA Z DYNI NA BULIONIE. Składniki: 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, 75 dag dyni bez skóry i pestek, 3 duże cebule, 3 łyżki soku z cytryny, 3/4 szklanki śmietany, łyżka mąki, cukier, pieprz, sól. Wykonanie: dynię i obrane cebule pokroić w kostkę, włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, posolić. Gotować na małym ogniu około 30 minut, przestudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny, zagotować, zabielić śmietaną starannie wymieszaną z mąką, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, jeszcze raz zagotować. Podawać z grzankami z bułki. ZUPA Z DYNI NA MLEKU. Składniki: 50 dag dyni bez pestek i skóry, 4 szklanki mleka, łyżeczka cukru, pieprz, sól. Wykonanie: dynię opłukać, pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem, aż zmięknie (około 20 minut), a potem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mus z dyni zalać gorącym mlekiem, przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą, zagotować. Podawać z grzankami z bułki. DYNIA ZAPIEKANA Z RYŻEM. Składniki: 1 kg dyni, 3/4 szklanki ryżu, 2 duże cebule, 2 jaja, 1/2 szklanki tartego żółtego sera, 2 łyżki oleju, łyżka sosu sojowego, zielenina, sól. Sos pomidorowy: łyżka masła lub margaryny, łyżka mąki, 1/2 szklanki wywaru z warzyw, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, 2 łyżki śmietany, cukier, sól, pieprz. Wykonanie: ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą. Masę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną. Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać utartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała. Jeść z pikantną surówką. DYNIA Z MAKARONEM. Składniki: 1 kg dyni, 2-3 łyżki oleju, 4 jaja, 20 dag makaronu (wstążki), łyżeczka mielonego cynamonu, 2-3 łyżki cukru, sól; tłuszcz i bułka tarta do formy. Wykonanie: ugotować makaron. Umytą dynię obrać i po usunięciu pestek pokroić na drobne kawałki, a następnie obsmażyć na oleju, wymieszać z makaronem, ubitymi z cukrem jajami i cynamonem. Odrobinę posolić. Uzyskaną masę przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. PURÉE Z DYNI. Składniki: ok. l kg dojrzałej dyni, 3/4 szklanki soku pomidorowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka mąki, pół szklanki jogurtu naturalnego, pól łyżki soku z cytryny, po pół pęczka szczypiorku, natki pietruszki i koperku, szczypta cukru, sól, pieprz. Wykonanie: dynię obrać i usunąć pestki, miąższ pokroić na kawałki, zalać sokiem pomidorowym i dokładnie zmiksować. Mus przełożyć do rondla, dodać oliwę i sok z cytryny, posolić i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 min. Mąkę wymieszać z jogurtem, tak aby nie było grudek, i wlać do purée. Gotować je na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje, doprawić cukrem i pieprzem, posypać posiekaną zieleniną. Podawać do dań mięsnych. DYNIA Z POMIDORAMI. Składniki: 70 dag dyni, 2 łyżki tłuszczu do dyni, 2-3 łyżki ketchupu, szklanka śmietany lub mleka, 25 dag pomidorów, łyżka tłuszczu do zasmażki, łyżka mąki, sól, cukier, pieprz i papryka mielona do smaku. Wykonanie: dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę razem z pomidorami. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć nie rumieniąc, połączyć z dynią, pomidorami i ketchupem. Dusić na małym ogniu często mieszając do odparowania wody, przetrzeć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, dodać przygotowaną masę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, zagotować.  SMACZNEGO
          Użytkownik usunięty
            5
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 września 2009, 12:41 | ID: 58051
            i jeszcze kompot z dyni można zrobić. Pychota.
            Użytkownik usunięty
              6
              • Zgłoś naruszenie zasad
              30 września 2009, 12:44 | ID: 58055
              Sopel to Ty normalnie eksert od dyni jesteś :)
              naiwna wiara że uczciwość coś znaczy
              Użytkownik usunięty
                7
                • Zgłoś naruszenie zasad
                30 września 2009, 13:00 | ID: 58064
                po prostu mam swoją ulubioną stronę :) - kulinarną :P
                Użytkownik usunięty
                  8
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  30 września 2009, 15:46 | ID: 58124
                  dziękuje za przepisy , dyna zapiekana z ryżem będzie w piątek, a dziś jest ciasto dynoew, całkiem niezłe, dzieciaki zajadają
                  Użytkownik usunięty
                    9
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    30 września 2009, 16:29 | ID: 58137
                    Jadwiga dawaj przepis na to ciasto!
                    Użytkownik usunięty
                      10
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      30 września 2009, 16:32 | ID: 58139

                      Składniki :

                      • 2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce
                      • 1 szklanka cukru
                      • 3 jajka
                      • 3 łyżeczki cynamonu
                      • 1 łyżeczka sody
                      • 1 cukier waniliowy
                      • 3 szklanki mąki
                      • 1 szklanka oleju
                      • garść mielonych migdałów [ to już mój dodatek ]

                      Jajka ubić z cukrem , dodać olej , mąkę , cukier waniliowy , sodę i cynamon . Zmiksować . Do masy dodać utartą dynię i orzechy , delikatnie wymieszać łyżką .

                      Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut . Po upieczeniu ostudzone ciasto mozna posypać cukrem pudrem .

                      Użytkownik usunięty
                        11
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        30 września 2009, 16:34 | ID: 58141
                        dziękować, dziękować. Jutro zrobić. Bo dzisiaj już mieć lenia. A tak w ogóle Jadwinia zajrzyj do nas na przysłowia.
                        Użytkownik usunięty
                          12
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          30 września 2009, 17:41 | ID: 58165
                          ciasta już nie ma zostało pożarte
                          Użytkownik usunięty
                            13
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            30 września 2009, 18:01 | ID: 58175
                            to już wiem co zrobię ze swoim dyniowym rodzyneczkiem z działeczki :)))
                            Użytkownik usunięty
                              14
                              • Zgłoś naruszenie zasad
                              30 września 2009, 18:11 | ID: 58179
                              moje ciacho dyniowe właśnie poszło na solarium do piekarnikaśmiech
                              Użytkownik usunięty
                                15
                                • Zgłoś naruszenie zasad
                                30 września 2009, 18:15 | ID: 58181
                                Gośka to ja wpadnę gdzieś za godzinkę ok? Pokazuję język
                                Użytkownik usunięty
                                  16
                                  • Zgłoś naruszenie zasad
                                  30 września 2009, 18:16 | ID: 58183
                                  Emi nie ma sprawy. Zabierz ino zimny sok z czarnej porzeczki.
                                  Avatar użytkownika Reklama
                                  ReklamaPoziom:
                                  • Zarejestrowany: 04.09.2009, 08:40
                                  • Posty: 38
                                  17
                                  • Zgłoś naruszenie zasad
                                  11 października 2023, 14:25 | ID: 1475727
                                  Avatar użytkownika Dorian78
                                  Dorian78Poziom:
                                  • Zarejestrowany: 20.12.2023, 08:14
                                  • Posty: 34
                                  18
                                  • Zgłoś naruszenie zasad
                                  10 stycznia 2024, 10:09 | ID: 1476317

                                  Mnie bardzo smakuje zupa krem z dyni z pestkami. Jest trochę jak marchewkowa. :)