fasolka szparagowa - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

fasolka szparagowa

26odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 4327
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 lipca 2011 12:27 | ID: 575771

    Zielona czy żółta? Z bułką tartą, z wody a może na parze.

    Zaczął się sezon na te wyjątkowo smaczne warzywo. Lubie? Jadacie? W jakiej postaci.

    Użytkownik usunięty
      1
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 lipca 2011 12:31 | ID: 575776

      Jadam zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę. Gotuję ją w wodzie z solą, po czym wrzucam na masełko z bułką tartą. Czasami ugotuję duży garnek fasolki, wrzucam do miski (bez bułki) i stawiam na stole. To taki nasze zdrowe chipsy.

      Avatar użytkownika jkm
      jkmPoziom:
      • Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
      • Posty: 4222
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 lipca 2011 12:33 | ID: 575779

      najlepiej obecnie soute z wody lekko osolonej,bo niestety bułka z masłem ma za dużo kalorii i cały efekt dietetyczny bierze w łeb

      Avatar użytkownika Melisa
      MelisaPoziom:
      • Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
      • Posty: 8231
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 lipca 2011 12:34 | ID: 575781

      Zielona lub żółta, bez różnicy. Najpier gotuję później dodaję masło i prażoną bułkę tartą.

      Użytkownik usunięty
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        1 lipca 2011 12:36 | ID: 575783

        Zdecydowanie żółta z bulka tartą na masełku.

        Od tygodnia mamy już własną fasolkę i nie mogę się ją najeść :)

        Użytkownik usunięty
          5
          • Zgłoś naruszenie zasad
          1 lipca 2011 12:41 | ID: 575786
          Jaśmina (2011-07-01 14:31:00)

          Jadam zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę. Gotuję ją w wodzie z solą, po czym wrzucam na masełko z bułką tartą. Czasami ugotuję duży garnek fasolki, wrzucam do miski (bez bułki) i stawiam na stole. To taki nasze zdrowe chipsy.

          Oj też tak lubię - na zimno jest taka chrupiąca.

          Wolę żółtą bo nawet jak jest bardzo dojrzała to nie jest łykowata.

          Avatar użytkownika Hafija
          HafijaPoziom:
          • Zarejestrowany: 08.02.2011, 18:52
          • Posty: 683
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          1 lipca 2011 13:24 | ID: 575851

          Każdą - z bułą tartą mniam mniam!

          Użytkownik usunięty
            7
            • Zgłoś naruszenie zasad
            1 lipca 2011 13:38 | ID: 575879

            Ale mi smaka narobiłyście na fasolkę :) Chyba jeszcze dziś się wybiorę i na kolację będzi fasolka z bułką tartą na masełku ;)

            Avatar użytkownika Maniuśka
            ManiuśkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
            • Posty: 4401
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            1 lipca 2011 13:44 | ID: 575886

            ja z bułką tartą i w zasadzie kolor nie ma dla mnie różnicy.ale ja jeszcze robie w ten spoób że jak ugotuję fasolkę to odcedzam.Na patelni smażę cebulkę drobno posiekaną w kostkę i osoloną do niej dorzucam fasolkę a potem  śmietanę chwilkę podsmażam dodaję pieprzu i gotowe!Fasolka na mój własny sposób!

            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              1 lipca 2011 13:59 | ID: 575905

              uwielbiam fasolkę, zresztą jak inne warzywa strączkowe. Gotuję ją z solą, nie dodaję bułki tartej- wtedy jest mniej kaloryczna.

              Użytkownik usunięty
                10
                • Zgłoś naruszenie zasad
                1 lipca 2011 14:01 | ID: 575910

                Ja jadam raczej żółtą, gotowaną i posypaną bułką z masełkiem - palce lizać!

                Avatar użytkownika oliwka
                oliwkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
                • Posty: 161880
                11
                • Zgłoś naruszenie zasad
                1 lipca 2011 14:02 | ID: 575911
                Hafija (2011-07-01 15:24:55)

                Każdą - z bułą tartą mniam mniam!

                Oj tak... mam jeszcze od ubiegłego roku swoja zamrożona ale w tym roku nie posiałam bo nie miałam już miejsca ze względu na posadzenie dla Oliweczki truskawek

                Avatar użytkownika marta81
                marta81Poziom:
                • Zarejestrowany: 01.09.2009, 11:55
                • Posty: 275
                12
                • Zgłoś naruszenie zasad
                1 lipca 2011 14:30 | ID: 575961

                Tylko żółta fasolka ,bardzo sie ciesze ze juz jest ,mniam!!!!

                Użytkownik usunięty
                  13
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  1 lipca 2011 14:40 | ID: 575968

                  I zielona i żółta. Najlepiej z bułeczka tartą albo z octem, cebulka i cukrem! Pycha!!!

                  Uwielbiam też jako dodatek do zapiekanek czy sałatek.

                  Avatar użytkownika moon400
                  moon400Poziom:
                  • Zarejestrowany: 26.11.2010, 08:35
                  • Posty: 127
                  14
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  1 lipca 2011 15:30 | ID: 575995

                  Żółta gotowana z bułeczką tartą, pychota.

                  Zielonej nigdy w życiu nie jadłam,pomimo tego że uwielbiam fasolkę to

                  z tą zieloną jakoś tak nie po drodze mi było.

                  A powiedzcie mi Dziewczyny jest jakaś różnica w smaku ?

                  Czy to tylko kolor je różni ?

                  Użytkownik usunięty
                    15
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    1 lipca 2011 16:15 | ID: 576016
                    moon400 (2011-07-01 17:30:14)

                    Żółta gotowana z bułeczką tartą, pychota.

                    Zielonej nigdy w życiu nie jadłam,pomimo tego że uwielbiam fasolkę to

                    z tą zieloną jakoś tak nie po drodze mi było.

                    A powiedzcie mi Dziewczyny jest jakaś różnica w smaku ?

                    Czy to tylko kolor je różni ?

                    Mi sie wydaje ze zielona jest jakby twardsza, zolta jest dlam nei delikatniejsza w smaku.

                    Uwielbiam fasolke szparagowa, jesli mam wybor to zjem zotla, ale i zielona nie pogardze. Jem gotowana z wody lub na parze (czasem z odrobina masla).

                    Avatar użytkownika moon400
                    moon400Poziom:
                    • Zarejestrowany: 26.11.2010, 08:35
                    • Posty: 127
                    16
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    1 lipca 2011 16:19 | ID: 576026
                    anibunny (2011-07-01 18:15:19)
                    moon400 (2011-07-01 17:30:14)

                    A powiedzcie mi Dziewczyny jest jakaś różnica w smaku ?

                    Czy to tylko kolor je różni ?

                    Mi sie wydaje ze zielona jest jakby twardsza, zolta jest dlam nei delikatniejsza w smaku.

                    O to raczej zostanę przy żółtej, to jest w niej najlepsze że się tak fajnie rozpływa w ustach jak jest dobrze zrobiona.

                    Dziękuję za odpowiedź.

                    Avatar użytkownika anna07
                    anna07Poziom:
                    • Zarejestrowany: 15.01.2011, 19:28
                    • Posty: 8123
                    17
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    1 lipca 2011 16:20 | ID: 576027

                    Ale mi kochana smaka narobiłaś
                    Najpierw gotuje w  wodzie z solą a potem mieszam z bułką tartą-pucha.

                    Avatar użytkownika Alina63
                    Alina63Poziom:
                    • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
                    • Posty: 18946
                    18
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    1 lipca 2011 16:49 | ID: 576060

                    zdecydowanie żółta z masełkiem i tartą bułką . Do podjadana - ugotowana w lekko osolonej wodzie . Moja rodzina lubi też przyrządzoną podobnie jak fasolka po bretońsku . Wykorzystuję jej też jako dodatek do zupy jarzynowej ...

                    Użytkownik usunięty
                      19
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      1 lipca 2011 16:50 | ID: 576061

                      Żółta czy zielona, kolor nie ma znaczenia :) Zazwyczaj robiłam z bułką i masełkiem, ale że teraz masełka mi nie wolno to jemy prosto z wody :) Też smaczna i chyba zdrowsza i mnej kaloryczna niż z masełkiem i bułką tartą.

                      Użytkownik usunięty
                        20
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        1 lipca 2011 16:51 | ID: 576062

                        uwielbiam