Macie jakiś fajny patent na mięso schabowe do obiadu? Coś innego niż klasyczne schaboszczaki?
14 kwietnia 2011 13:13 | ID: 489843
14 kwietnia 2011 13:13 | ID: 489844
Na familiowym blogu marlena podała fajny przepis. może Ci podpasuje https://www.familie.pl/Blogi-0-0/b264-1,SMACZKI-OD-FAMILIJNEJ-PACZKI.html
Ja niestety nie jestem dobra kucharką, wiec nic nie zaproponuję.
14 kwietnia 2011 13:14 | ID: 489845
hhihi1 Marlenko, tez od razu pomyslałam o Twoim przepisie :))
14 kwietnia 2011 13:15 | ID: 489850
hhihi1 Marlenko, tez od razu pomyslałam o Twoim przepisie :))
A robiłaś go już kiedyś? Krysi i jej chłopakom smakowało więc może i Wam posmakuje ;)
14 kwietnia 2011 13:18 | ID: 489855
hhihi1 Marlenko, tez od razu pomyslałam o Twoim przepisie :))
A robiłaś go już kiedyś? Krysi i jej chłopakom smakowało więc może i Wam posmakuje ;)
Wiesz, że nie robiłam. Zrobię w niedzielę:) (Chyba, ze wcześniej wyląduje na porodówce )
14 kwietnia 2011 13:26 | ID: 489865
zwykle schabowe dobrze jest wymoczyc przez noc w wodzie gazowanej. Chodzi to aby przygotowane porcje - gotowe kotlety rozbite zalac woda gazowana i pozostawic na cala noc. Mieso jest wtedy bardziej kruche i smaczniejesze :) polecam.
14 kwietnia 2011 13:30 | ID: 489875
zwykle schabowe dobrze jest wymoczyc przez noc w wodzie gazowanej. Chodzi to aby przygotowane porcje - gotowe kotlety rozbite zalac woda gazowana i pozostawic na cala noc. Mieso jest wtedy bardziej kruche i smaczniejesze :) polecam.
...dzięki, nie słyszałam o takim sposobie zmiękczania schabowych, a nieraz by się przydało, bo to mięsko , nawet w sosiku jest często twarde - na pewno wybróbuję...
a schab a'la Marlena był wspaniały ...spróbuj Asiu:-)
14 kwietnia 2011 13:53 | ID: 489921
zwykle schabowe dobrze jest wymoczyc przez noc w wodzie gazowanej. Chodzi to aby przygotowane porcje - gotowe kotlety rozbite zalac woda gazowana i pozostawic na cala noc. Mieso jest wtedy bardziej kruche i smaczniejesze :) polecam.
...dzięki, nie słyszałam o takim sposobie zmiękczania schabowych, a nieraz by się przydało, bo to mięsko , nawet w sosiku jest często twarde - na pewno wybróbuję...
a schab a'la Marlena był wspaniały ...spróbuj Asiu:-)
Krysiu, spróbuję na pewno :)
Tez nie słyszałam o takim sposobie zmiekczania schabowego...a taki prosty sposób :)
14 kwietnia 2011 14:42 | ID: 489991
Rozbite schabowe posmaroawć czosnkiem, solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu głębokim, zaleć mlekiem i zostawić na noc. Można jeszcze posypać pietruszką. Następnego dnia normalnie panierować w mące, jajku i bułce i smażyć.
14 kwietnia 2011 14:53 | ID: 490006
Zazwyczaj schabowe po rozbiciu nacieram mieszanką przyprawy iniwersalnej, przeciśniętego przez praskę czosnku i papryki słodkiej. Po kilku godzinach bez panierowania piekę w piekarniku w rękawie.
14 kwietnia 2011 15:35 | ID: 490072
A ja poleca shab w pomidorach! Odkrycie mojej mamy, które na stałe zagosciło w menu moim i rodziny męża:)
14 kwietnia 2011 16:32 | ID: 490114
Schab a'la Marlena wygląda cudnie, ale zrobię go innym razem, z racji że mięso mam już ubite ;) BTW zawsze robiłam "gyros" z piersi z kurczaka
Patent z wodą mineralną też do sprawdzenia, dziękuję!
A na dziś skorzystam z przepisu Isi8410, akurat mam składniki odpowiednie.
Prosiłabym jeszcze o przepis na schab w pomidorach
14 kwietnia 2011 17:32 | ID: 490197
Schab w pomidorach:
1. rozbijamy lekko cztery-sześć kawałków schabu, oprószamy go mąką oraz sola i pieprzem.
2. układamy schaby w nasmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym.
3. przygotowujemy sos: podsmażamy jednego pora wraz z jedną lub dwiema cebulami, pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w kostke pomidory 2-3. Masę przyprawiamy do smaku i dolewamy na patelnie szklankę śmietanki.
4. zalewamy schaby przygotowana masą.
5. pieczemy w piekarnkiu nagrzanym do 200 stopni około godziny.
14 kwietnia 2011 17:40 | ID: 490210
Schab w pomidorach:
1. rozbijamy lekko cztery-sześć kawałków schabu, oprószamy go mąką oraz sola i pieprzem.
2. układamy schaby w nasmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym.
3. przygotowujemy sos: podsmażamy jednego pora wraz z jedną lub dwiema cebulami, pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w kostke pomidory 2-3. Masę przyprawiamy do smaku i dolewamy na patelnie szklankę śmietanki.
4. zalewamy schaby przygotowana masą.
5. pieczemy w piekarnkiu nagrzanym do 200 stopni około godziny.
Mniam! Pysznie się nawet czyta :)
14 kwietnia 2011 17:51 | ID: 490220
pierś z kurczaka kroimy na kawalki, wrzucamy starty ser pieczarki i pokrojoną paprykę, 1 jajko i przyprawy, piecze się w kształcie schabów
14 kwietnia 2011 17:59 | ID: 490224
Schab w pomidorach:
1. rozbijamy lekko cztery-sześć kawałków schabu, oprószamy go mąką oraz sola i pieprzem.
2. układamy schaby w nasmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym.
3. przygotowujemy sos: podsmażamy jednego pora wraz z jedną lub dwiema cebulami, pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w kostke pomidory 2-3. Masę przyprawiamy do smaku i dolewamy na patelnie szklankę śmietanki.
4. zalewamy schaby przygotowana masą.
5. pieczemy w piekarnkiu nagrzanym do 200 stopni około godziny.
Mniam! Pysznie się nawet czyta :)
I jest smaczne i znacznie zdrowsze niz smażone na oleju cieżkostrawne kotlety! Planuje to danie zrobić na Wielkanoc:)
14 kwietnia 2011 18:01 | ID: 490227
To i ja cos dodam od siebie:
Dwie srednie cebuli kroimy w pol ksiezyce i rumienimy na patelni, nastepnie to samo robimy z pieczarkami (8-10szt), Kotleciki (4szt) smazymy z obu strony tak aby zbrazowialy, nastepnie dodajemy podsmazona cebulke, pol litra cidera(redds jablkowy tez sie sprawdzi) , lyzke miodu i lyzke suszonego estragonu. Gotujemy na wolnym ogniu (nie pozwalamy sie gowowac) do momentu zredukowania sosu o polowe (ok 20 minut). Nastepnie mieso wyciagamy, a do pozostalego sosu dodajemy gestej smietany (150ml) i podsmarozne pieczarki, dokladnie mieszamy i takim sosem polewamy kotlety.
15 kwietnia 2011 05:25 | ID: 490653
Schab w pomidorach:
1. rozbijamy lekko cztery-sześć kawałków schabu, oprószamy go mąką oraz sola i pieprzem.
2. układamy schaby w nasmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym.
3. przygotowujemy sos: podsmażamy jednego pora wraz z jedną lub dwiema cebulami, pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w kostke pomidory 2-3. Masę przyprawiamy do smaku i dolewamy na patelnie szklankę śmietanki.
4. zalewamy schaby przygotowana masą.
5. pieczemy w piekarnkiu nagrzanym do 200 stopni około godziny.
no prosze!
Chyba sie skusze!:)
15 kwietnia 2011 13:03 | ID: 491358
No już przepisów na schab mam pod dostatkiem, dzięki dziewczyny, bardzo pomogłyście :)
15 kwietnia 2011 13:13 | ID: 491370
Schab w pomidorach:
1. rozbijamy lekko cztery-sześć kawałków schabu, oprószamy go mąką oraz sola i pieprzem.
2. układamy schaby w nasmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym.
3. przygotowujemy sos: podsmażamy jednego pora wraz z jedną lub dwiema cebulami, pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w kostke pomidory 2-3. Masę przyprawiamy do smaku i dolewamy na patelnie szklankę śmietanki.
4. zalewamy schaby przygotowana masą.
5. pieczemy w piekarnkiu nagrzanym do 200 stopni około godziny.
Mniam! Pysznie się nawet czyta :)
I jest smaczne i znacznie zdrowsze niz smażone na oleju cieżkostrawne kotlety! Planuje to danie zrobić na Wielkanoc:)
Brzmi bardzo apetycznie Olu!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.