Jak przyrządzacie żeberka?
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Żeberka zawierają troszkę tłuszczu.
Ale są smaczne, jeśli się je odpowiednio przyrządzi.
Właśnie sie zastanawiam, jak przyrządzić ładny paseczek żeberek, oczywiście nie dziś, ale jutro.
Lubicie żeberka?
Jak przyrządzacie?
Liczę na pomoc doświadczonych koleżanek ( kolegów też).
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zeberka piekę w piekarniku. Ale są jeszcze lepsze z grilla. A żeby były super, to trzymam je w przez siebie wymyślonej marynacie przez dobę. Marynata: sos sojowy, sos sezamowy( troszeczkę) , miód , przyprawy ( oregano, tymianek, bazylia) czosnek. I uwaga 100g wódki. I to ona sprawia, że są kruche i pyszne. Na jednym ze spotkań przy grillu ogłoszono, że moje zeberka i karkówka były najsmaczniejsze. Bo karkówkę też tak marynuję.
Zeberka kroje na mniejsze paseczki , przyprawiam sola, pieprzem, chilli (nie załowac:) ) i papryka slodka.
Obsmazam na patelni.
Przyrumienione przenosze do brytfanki, dodaje wody, 2-3 zabki czosnku, 2-3 cebule , przykrywam. i co jakis czas sprawdzam czy sa miekkie.
Jak robia się miekkie, rozrabiam miod 2-3 łyzki z bulionem, albo z woda i podlewam, chwilke dusze...
potem odkrywam patelnie aby zredykowac ilosc wody , by zrobił sie sosik :)
Maz uwielbia zeberka na ostro w miodzie:)
ja tez!:)
- Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
- Posty: 2849
A ja robie tak jak zwykły gulasz. Obsmażam na patelni, potem wkładam do garnka, zalewam wodą, doprawiam pieprzem i solą, i duszę aż będą odchodzić od kości. Potem zagęszczam mąką i podaję z kaszą gryczaną
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Żeberka duszone
1 kg żeberek
2-3 cebule
mąka
olej
Delikat do mięs
tymianek
pieprz
papryka
granulowany czosnek
sol
Zeberka posypujemy przyprawa Delikat i tymiankiem i zostawiamy na 2-3 godz.Cebule kroimy w kostke.Zeberka obtaczamy w mace i obrumieniamy na oleju.Na pozostaly ze smazenia zeberek olej wrzucamy cebule i mieszajac przesmazamy(nie powinna sie zrumienic).Zeberka i cebule wkladamy do garnka i zalewamy woda,aby byly nia przykryte.Dodajemy przyprawy i dusimy do miekkosci na wolnym ogniu.
POLECAM są smaczne;)
Pomidorowe żeberka w winie
1,5 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka oliwy
2 pokrojone w kostkę cebule
4 posiekane ząbki czosnku
3 pokrojone szalotki
mała papryczka chilii
1/2 szklanki czerwonego wina
puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz świeżo mielony
suszona bazylia
tymianek kilka gałązek
oregano suszone i świeże
Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano, dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć, żeby sos trochę odparował i zgęstniał.
SmaczneGO
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Bardzo lubię żeberka , właśnie kupiłam . Czerwony delicat lub przyprawę do żeberek zmieszam z keczupem i przecierem pomidorowym , posmaruję tym żeberka i zostawię je na noc w lodówce . Jutro włożę je do naczynia żaroodpornego , posypię posiekaną cebulką i pokrojonym w kostkę jabłkiem . Upiekę pod przykryciem . Pycha ...
...ostatnie robiłam duszone: żeberka pokroiłam w większe kawałki, oprószyłam solą , pieprzem i suszonymi ziołami...godzinkę - dwie do lodówki...,każdy kawałek mocno obrumieniłam na maśle z olejem...przełożyłam do brytfanki żaroodpornej, podlałam wodą /mało/...to dusiło się ok.godzinki...
przygotowałam cebulę / daję sporo / - w grubsze półkrążki lekko podduszone, ale nie rumienię...
kilkanaście minut przed końcem dodaję cebulę, przykrywam i jeszcze kilka minut dusi się...
dobre!...
....często nie piekę, a tylko gotuję we własnym sosie, wcześniej przyrumieniam...dodaję też warzywa -cebula, marchew, pietruszkę , seler/korzeń/, por...nie robię zasmażki, bo sosik zrobi się z warzyw...
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Dziękuję. Każdy przepis brzmi smacznie. I bardzo zachęcająco.
Teraz nie wiem, co wybrać:)
...jeśli mam bardziej grube i tłuste żeberka, to je piekę w blaszce odkrytej ,wcześniej zamarynowane ...przykrywam tylko na krótko folią aluminiową...
mam w piekarniku "wentylator" - włączam tę opcję, żeby przyrumienić mięsko...
nie dodaję cebuli ani warzyw...
pyszne są na kolację - tak wziąć do rączki i obgryzać...
w zalewie musztardowo-miodowo-cytrynowej :):):)
- Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
- Posty: 9066
Przyznam sie że żeberek jeszcze nie jadłam :(
Uwielbiam żeberka, na noc zostawiam je przyprawione z cebulka, na drugi dzien podsmażam i pozniej duszę. Z grilla tez smakują świetnie.
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
Ja zawsze robię sos ketchupowo-miodowy dodatkowo nacieram przyprawą miodową do żeberek firmy PRYMAT i zalewam je tym sosem.Piekę w naczyniu żaroodpornym podlewając wodą.Pycha
Przyznam sie że żeberek jeszcze nie jadłam :(
...ja też kostek nie jadam ale bardzo lubię poobgryzać i pooblizywać je / na ząbki trzeba uważać / ...
a ja robie ,,pomysl na zeberka,, jak dla mnie pycha
hehhe
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
Mój mąż zrobił raz żeberka z marchewką i ananasem, rozpłynęłam się
- Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
- Posty: 5072
a ja robie ,,pomysl na zeberka,, jak dla mnie pycha
hehhe
Ja też robie z tym pomysłem, mniam
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
no i dzis mam chetke na żeberka...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja żeberka robię bardzo rzadko a jeśli już to w sosie...
Raczej nie robię , bo wieprzowina u nas rzadko jest konsumowana...
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
lubimy żeberka i są one od czasu do czasu w naszym jadłospisie ...