Jak przyrządzacie żeberka? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Jak przyrządzacie żeberka?

21odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 12580
Avatar użytkownika dziecinka
dziecinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
  • Posty: 26147
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 kwietnia 2011 12:23 | ID: 482738

Żeberka zawierają troszkę tłuszczu.

Ale są smaczne, jeśli się je odpowiednio przyrządzi.

Właśnie sie zastanawiam, jak przyrządzić ładny paseczek żeberek, oczywiście nie dziś, ale jutro.

Lubicie żeberka?

Jak przyrządzacie?

Liczę na pomoc doświadczonych koleżanek ( kolegów też).

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 kwietnia 2011 12:27 | ID: 482743

Zeberka piekę w piekarniku. Ale są jeszcze lepsze z grilla. A żeby były super, to trzymam je w przez siebie wymyślonej marynacie przez dobę. Marynata: sos sojowy, sos sezamowy( troszeczkę) , miód , przyprawy ( oregano, tymianek, bazylia) czosnek. I uwaga  100g wódki. I to ona sprawia, że są kruche i pyszne. Na jednym ze spotkań przy grillu ogłoszono, że moje zeberka i karkówka były najsmaczniejsze. Bo karkówkę też tak marynuję.  

Użytkownik usunięty
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    8 kwietnia 2011 12:29 | ID: 482749

    Zeberka kroje na mniejsze paseczki , przyprawiam sola, pieprzem, chilli (nie załowac:) )  i papryka slodka.

    Obsmazam na patelni.

    Przyrumienione przenosze do brytfanki, dodaje wody, 2-3 zabki czosnku, 2-3 cebule , przykrywam. i co jakis czas sprawdzam czy sa miekkie.

    Jak robia się miekkie, rozrabiam miod 2-3 łyzki z bulionem, albo z woda i podlewam, chwilke dusze...

    potem odkrywam patelnie aby zredykowac ilosc wody , by zrobił sie sosik :)

    Maz uwielbia zeberka na ostro w miodzie:)

    ja tez!:)

    Avatar użytkownika etka
    etkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
    • Posty: 2849
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    8 kwietnia 2011 12:34 | ID: 482753

    A ja robie tak jak zwykły gulasz. Obsmażam na patelni, potem wkładam do garnka, zalewam wodą, doprawiam pieprzem i solą, i duszę aż będą odchodzić od kości. Potem zagęszczam mąką i podaję z kaszą gryczaną 

    Avatar użytkownika Kasiella
    KasiellaPoziom:
    • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
    • Posty: 3823
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    8 kwietnia 2011 12:36 | ID: 482754

    Żeberka duszone


        1 kg żeberek
        2-3 cebule
        mąka
        olej
        Delikat  do mięs
        tymianek
        pieprz
        papryka
        granulowany czosnek
        sol

    Zeberka posypujemy przyprawa Delikat i tymiankiem i zostawiamy na 2-3 godz.Cebule kroimy w kostke.Zeberka obtaczamy w mace i obrumieniamy na oleju.Na pozostaly ze smazenia zeberek olej wrzucamy cebule i mieszajac przesmazamy(nie powinna sie zrumienic).Zeberka i cebule wkladamy do garnka i zalewamy woda,aby byly nia przykryte.Dodajemy przyprawy i dusimy do miekkosci na wolnym ogniu.

    POLECAM są smaczne;)

     

    Pomidorowe żeberka w winie

     

     1,5 kg żeberek wieprzowych
    1 łyżka oliwy
    2 pokrojone w kostkę cebule
    4 posiekane ząbki czosnku
    3 pokrojone szalotki
    mała papryczka chilii
    1/2 szklanki czerwonego wina
    puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
    1 szklanka bulionu wołowego
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    pieprz świeżo mielony
    suszona bazylia
    tymianek kilka gałązek
    oregano suszone i świeże

    Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano, dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć, żeby sos trochę odparował i zgęstniał.

    SmaczneGO

    Avatar użytkownika Alina63
    Alina63Poziom:
    • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
    • Posty: 18946
    5
    • Zgłoś naruszenie zasad
    8 kwietnia 2011 12:41 | ID: 482761

    Bardzo lubię żeberka , właśnie kupiłam . Czerwony delicat lub przyprawę do żeberek zmieszam z keczupem i przecierem pomidorowym , posmaruję tym żeberka i zostawię je na noc w lodówce . Jutro włożę je do naczynia żaroodpornego , posypię posiekaną cebulką i pokrojonym w kostkę jabłkiem . Upiekę pod przykryciem . Pycha ...

    Użytkownik usunięty
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      8 kwietnia 2011 12:42 | ID: 482764

      ...ostatnie robiłam duszone: żeberka pokroiłam w większe kawałki, oprószyłam solą , pieprzem i suszonymi ziołami...godzinkę - dwie do lodówki...,każdy kawałek mocno obrumieniłam na maśle z olejem...przełożyłam do brytfanki żaroodpornej, podlałam wodą /mało/...to dusiło się ok.godzinki...

      przygotowałam cebulę / daję sporo  / - w grubsze półkrążki lekko podduszone, ale nie rumienię...

      kilkanaście minut przed końcem dodaję cebulę, przykrywam i jeszcze kilka minut dusi się...

      dobre!...

       

      ....często nie piekę, a tylko gotuję we własnym sosie, wcześniej przyrumieniam...dodaję też warzywa -cebula,  marchew, pietruszkę , seler/korzeń/, por...nie robię zasmażki, bo sosik zrobi się z warzyw...

      Avatar użytkownika dziecinka
      dziecinkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
      • Posty: 26147
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      8 kwietnia 2011 12:51 | ID: 482772

       Dziękuję. Każdy przepis brzmi smacznie. I bardzo zachęcająco.

      Teraz nie wiem, co wybrać:)

      Użytkownik usunięty
        8
        • Zgłoś naruszenie zasad
        8 kwietnia 2011 12:51 | ID: 482773

        ...jeśli mam bardziej grube i tłuste żeberka, to je piekę w blaszce odkrytej ,wcześniej zamarynowane  ...przykrywam tylko na krótko folią aluminiową...

        mam w piekarniku "wentylator" - włączam tę opcję, żeby przyrumienić mięsko...

        nie dodaję cebuli ani warzyw...

        pyszne są na kolację - tak wziąć do rączki i obgryzać...

        Użytkownik usunięty
          9
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 kwietnia 2011 14:05 | ID: 482872

          w zalewie musztardowo-miodowo-cytrynowej :):):)

          Avatar użytkownika moniczka81
          moniczka81Poziom:
          • Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
          • Posty: 9066
          10
          • Zgłoś naruszenie zasad
          8 kwietnia 2011 14:06 | ID: 482875

          Przyznam sie że żeberek jeszcze nie jadłam :(

          Użytkownik usunięty
            11
            • Zgłoś naruszenie zasad
            8 kwietnia 2011 14:48 | ID: 482930

            Uwielbiam żeberka, na noc zostawiam je przyprawione  z cebulka, na drugi dzien podsmażam i pozniej duszę. Z grilla tez smakują świetnie.

            Avatar użytkownika madalenadelamur
            • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
            • Posty: 3921
            12
            • Zgłoś naruszenie zasad
            8 kwietnia 2011 14:51 | ID: 482935

            Ja zawsze robię sos ketchupowo-miodowy dodatkowo nacieram przyprawą miodową do żeberek firmy PRYMAT i zalewam je tym sosem.Piekę w naczyniu żaroodpornym podlewając wodą.Pycha

            Użytkownik usunięty
              13
              • Zgłoś naruszenie zasad
              8 kwietnia 2011 14:53 | ID: 482937
              moniczka81 (2011-04-08 16:06:56)

              Przyznam sie że żeberek jeszcze nie jadłam :(

              ...ja też kostek nie jadam ale bardzo lubię poobgryzać  i pooblizywać je / na ząbki trzeba uważać / ...

              Użytkownik usunięty
                14
                • Zgłoś naruszenie zasad
                8 kwietnia 2011 14:56 | ID: 482945

                a ja robie ,,pomysl na zeberka,, jak dla mnie pycha
                hehhe

                Avatar użytkownika Melisa
                MelisaPoziom:
                • Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
                • Posty: 8231
                15
                • Zgłoś naruszenie zasad
                8 kwietnia 2011 15:23 | ID: 482997

                Mój mąż zrobił raz żeberka z marchewką i ananasem, rozpłynęłam się 

                Avatar użytkownika aga_8666
                aga_8666Poziom:
                • Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
                • Posty: 5072
                16
                • Zgłoś naruszenie zasad
                8 kwietnia 2011 15:38 | ID: 483027
                marietta (2011-04-08 16:56:57)

                a ja robie ,,pomysl na zeberka,, jak dla mnie pycha
                hehhe

                Ja też robie z tym pomysłem, mniam

                Avatar użytkownika Marietka
                MarietkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
                • Posty: 28005
                17
                • Zgłoś naruszenie zasad
                15 lipca 2012 06:47 | ID: 807185

                no i dzis mam chetke na żeberka...

                Avatar użytkownika oliwka
                oliwkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
                • Posty: 161880
                18
                • Zgłoś naruszenie zasad
                15 lipca 2012 08:41 | ID: 807226

                Ja żeberka robię bardzo rzadko a jeśli już to w sosie...

                Użytkownik usunięty
                  19
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  15 lipca 2012 08:56 | ID: 807243

                  Raczej nie robię , bo wieprzowina u nas rzadko jest konsumowana...

                  Avatar użytkownika Alina63
                  Alina63Poziom:
                  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
                  • Posty: 18946
                  20
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  15 lipca 2012 09:33 | ID: 807268

                  lubimy żeberka i są one od czasu do czasu w naszym jadłospisie ...