Wieprzowina - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Wieprzowina

269odp.
Strona 11 z 14
Odsłon wątku: 24125
Avatar użytkownika Kinuś
KinuśPoziom:
  • Zarejestrowany: 30.11.2010, 18:52
  • Posty: 51
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 listopada 2010, 19:07 | ID: 341174
Co uważacie na temat mięsa wieprzowego?
Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
200
  • Zgłoś naruszenie zasad
23 listopada 2011, 21:53 | ID: 688245

A to drewno ma jakieś znaczenie przy wędzeniu mięsa? 


Wiem, że jałowiec nadaje charakterystyczny smak, ale żeby drewno? I czy faktycznie później czuć to w mięsie?

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
201
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 listopada 2011, 18:17 | ID: 688987

Ma kardynalne znaczenie :) Użyjesz nie takiego jak trzeba - i w skrajnym przypadku zrobisz sobie mięso niejadalne :)

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
202
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 listopada 2011, 23:01 | ID: 689170

No to przyznaję - nie wiedziałam. 


A czy przy wedzeniu jest tak jak np. przy duszeniu mięsa, że najpierw się je jakoś obsmaża?

Avatar użytkownika Kinuś
KinuśPoziom:
  • Zarejestrowany: 30.11.2010, 18:52
  • Posty: 51
203
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 listopada 2011, 16:09 | ID: 690294

chyba tak, powinno sie obsmazyc..

Avatar użytkownika kwadracik
kwadracikPoziom:
  • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
  • Posty: 11242
204
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 listopada 2011, 16:17 | ID: 690299
anuska85 (2011-11-25 00:01:47)

No to przyznaję - nie wiedziałam. 


A czy przy wedzeniu jest tak jak np. przy duszeniu mięsa, że najpierw się je jakoś obsmaża?


Ja o takiej praktyce nie słyszałam.Jedni pekluja mieso na "ciepło",czyli zanim mieso ostygnie,jeśli w gre chodzi zakup miesa od gospodarza,wtedy mieso lepiej chłonie przyprawy i krócej leży w marynacie.W drugim przypadku,mieso lezy dłuzej.Nie obsmazałam natomiast nigdy.

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
205
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 listopada 2011, 00:51 | ID: 690634

Mnie zastanawiało skąd na takich wędzonych szynkach - przypieczona skórka. I zrzucałam to zawsze na jakąś dodatkową termiczną obróbkę :)


A peklowania zanim mięso ostygnie sobie nie wyobrażam. Już jednak wolę takie ze sklepu i dłużej nad nim popracować :)

Avatar użytkownika kwadracik
kwadracikPoziom:
  • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
  • Posty: 11242
206
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 listopada 2011, 09:04 | ID: 690705
anuska85 (2011-11-27 01:51:45)

Mnie zastanawiało skąd na takich wędzonych szynkach - przypieczona skórka. I zrzucałam to zawsze na jakąś dodatkową termiczną obróbkę :)


A peklowania zanim mięso ostygnie sobie nie wyobrażam. Już jednak wolę takie ze sklepu i dłużej nad nim popracować :)

Ja sobie tez nie wyobrazałam,bo moi rodzice czekali az mieso wystygnie porzadnie.Teściowa soli na ciepło-dla mnie to też nowość.Człowiek uczy się całe życie.

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
207
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 listopada 2011, 10:46 | ID: 690821

Z wędzeniem to lepiej się za dużo nie eksperymentować - szkoda mięsa. Lepiej najpierw dokładnie dowiedzieć się co i jak, a najlepiej zobaczyć u kogoś jak to robi

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
208
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 listopada 2011, 22:11 | ID: 691282

Wędzenie to już wyższa szkoła jazdy - zostawię to fachowcom, albo pasjonatom :)

Ja zdecydowanie bardziej wolę takie proste rzeczy - jak pieczenie czy smażenie i nie ukrywam, że moim fawoytem w obydwu jest schab :)


Bardzo smaczne mięso i łatwe "w obsłudze" :)

Avatar użytkownika kingurcia
kingurciaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
  • Posty: 4294
209
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 listopada 2011, 22:16 | ID: 691286
anuska85 (2011-11-27 23:11:50)

Wędzenie to już wyższa szkoła jazdy - zostawię to fachowcom, albo pasjonatom :)

Ja zdecydowanie bardziej wolę takie proste rzeczy - jak pieczenie czy smażenie i nie ukrywam, że moim fawoytem w obydwu jest schab :)


Bardzo smaczne mięso i łatwe "w obsłudze" :)


Popieram, stosuję;)

Avatar użytkownika kasiape
kasiapePoziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
  • Posty: 99
210
  • Zgłoś naruszenie zasad
28 listopada 2011, 20:53 | ID: 692058

Nie tylko schab jest prosty w obsłudze. Taka szynka, czy łopatka - obie pszyne - też wyższej magii nie wymagają.

Avatar użytkownika anuska85
anuska85Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
  • Posty: 90
211
  • Zgłoś naruszenie zasad
28 listopada 2011, 23:00 | ID: 692163

No nie wiem - schab to łatwo się kroi w plastry i gotowy, albo piecze w całości. Podobnie polędwicę, a z szynką poza upieczeniem w całości to co można zrobić? Albo z taką łopatką?

Użytkownik usunięty
    212
    • Zgłoś naruszenie zasad
    29 listopada 2011, 08:11 | ID: 692264
    anuska85 (2011-11-29 00:00:14)

    No nie wiem - schab to łatwo się kroi w plastry i gotowy, albo piecze w całości. Podobnie polędwicę, a z szynką poza upieczeniem w całości to co można zrobić? Albo z taką łopatką?

    Można zrobić gulasz. Można zmielić i zrobić pulpety albo mielone (ja nie jadam z innego mięsa mielonego jak tylko z szynki). Można pokroić w plastry i udusić albo upiec. Można zrobić rolady. Wszystko można. Trzeba tylko chcieć.

    Użytkownik usunięty
      213
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 listopada 2011, 18:16 | ID: 692628
      Mama Tymka (2011-11-29 09:11:39)
      anuska85 (2011-11-29 00:00:14)

      No nie wiem - schab to łatwo się kroi w plastry i gotowy, albo piecze w całości. Podobnie polędwicę, a z szynką poza upieczeniem w całości to co można zrobić? Albo z taką łopatką?

      Można zrobić gulasz. Można zmielić i zrobić pulpety albo mielone (ja nie jadam z innego mięsa mielonego jak tylko z szynki). Można pokroić w plastry i udusić albo upiec. Można zrobić rolady. Wszystko można. Trzeba tylko chcieć.

      Ja zwykle robię gulasz. Z szynki można zrobić też pyszna pieczeń (moja mam robi z jabłkami) albo ugotować szyneczkę na chleb.

      Avatar użytkownika kasiape
      kasiapePoziom:
      • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
      • Posty: 99
      214
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 listopada 2011, 21:24 | ID: 692840

      Mama Tymka chyba powiedziała wszystko - odrobina dobrych chęci i z szynki/łopatki/itp można działać cuda

      Avatar użytkownika ewelka21
      ewelka21Poziom:
      • Zarejestrowany: 16.05.2011, 23:03
      • Posty: 3002
      215
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 listopada 2011, 21:43 | ID: 692859

      Ja nie przepadam za wieprzowiną, ale nigdy nie potrafię oprzeć się potrawom z tego miesa, gdy przyrządza je moja mama:)

      Avatar użytkownika anuska85
      anuska85Poziom:
      • Zarejestrowany: 28.12.2010, 22:33
      • Posty: 90
      216
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 listopada 2011, 23:16 | ID: 692901

      No dobra dziewczyny faktycznie opcji jest mnóstwo, tylko ja tak z tym gotowaniem to średnio sobie radzę. Coś byście poradziły na początek? 


      Coś prostego może :)

      Avatar użytkownika kasiape
      kasiapePoziom:
      • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
      • Posty: 99
      217
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 listopada 2011, 18:00 | ID: 693471

      Zacznij od schabowego ;) To ciężko zepsuć ;)

      Avatar użytkownika gonzogg
      gonzoggPoziom:
      • Zarejestrowany: 10.12.2011, 14:55
      • Posty: 7
      218
      • Zgłoś naruszenie zasad
      11 grudnia 2011, 09:18 | ID: 700949

      A do schabowego cebulka.  Na przyprawę polecam curry. A jak ktoś nie lubi - pieprz ziołowy :)

      Avatar użytkownika kasiape
      kasiapePoziom:
      • Zarejestrowany: 07.09.2011, 20:03
      • Posty: 99
      219
      • Zgłoś naruszenie zasad
      21 grudnia 2011, 18:01 | ID: 709081

      O tak :) Schab smażony na cebulce to jedna z lepszych rzeczy jakie można dostać na talerz :)