Kłamstwa producentów... jogurtów !!!
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
To tylko sposób na wyższe zyski koncernów.
Nie ma żadnych dowodów, że probiotyczne jogurty takie jak Actimel dają organizmowi jakiekolwiek korzyści zdrowotne - donosi "Daily Mail".
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że firmy nie mogą używać tego rodzaju twierdzeń w reklamach. Jeżeli to zrobią, będą płacić wysokie kary.
Unijni urzędnicy wzięli pod lupę aż 800 różnych produktów probiotycznych - napojów, jogurtów, suplementów i uznał, że ich producenci nie mogą twierdzić by wzmacniały one mechanizmy obronne organizmu, albo zmniejszały problemy trawienne.Rzekome zalety pozwalają firmom czerpać z nich olbrzymie zyski. Są sprzedawane nawet dwukrotnie drożej od zwykłych jogurtów - donosi "Daily Mail".
CHCESZ SCHUDNĄĆ? NIE UŻYWAJ TYCH PREPARATÓW>>
Jeszcze na początku 2010 roku Advertising Standards Authority zablokowało reklamę Actimela produkcji "Danone", która sugerowała, że dzieci przestają dzięki niemu chorować.
Koncern pozostał na swoim stanowisku i stwierdził wyraźnie, że ten produkt wspomaga system immunologiczny - pisze gazeta.
Firmy generalnie uważają, że unijni urzędnicy podchodzą do sprawy zbyt rygorystycznie.
Nasz twierdzenia poparto rzetelnymi badaniami - głosi oświadczenie firmy Yakult, jednego z producentów probiotycznych jogurtów.
Sfora.pl
I co WY na te rewelacje ???


- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
- Zarejestrowany: 17.09.2008, 06:35
- Posty: 4070
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880


- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
Nie każdy jogurt zawiera probiotyki. Ale kazdy jogurt powstaje w procesie fermentacji prowadzonym przez bakterie Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne (Lactobacillus casei ssp, Lactobacillus plantarum oraz Lactobacillus rhamnosus) lub drożdży (Saccharomyces boulardii).
Ehhhn na cos sie ta mikrobiologia w koncu przydala ;)
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Nie każdy jogurt zawiera probiotyki. Ale kazdy jogurt powstaje w procesie fermentacji prowadzonym przez bakterie Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne (Lactobacillus casei ssp, Lactobacillus plantarum oraz Lactobacillus rhamnosus) lub drożdży (Saccharomyces boulardii).
Ehhhn na cos sie ta mikrobiologia w koncu przydala ;)
Nie każdy jogurt zawiera probiotyki. Ale kazdy jogurt powstaje w procesie fermentacji prowadzonym przez bakterie Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne (Lactobacillus casei ssp, Lactobacillus plantarum oraz Lactobacillus rhamnosus) lub drożdży (Saccharomyces boulardii).
Ehhhn na cos sie ta mikrobiologia w koncu przydala ;)
Dokładnie tak...wystarczy poczytać opakowania :) U mnie to już zboczenie, każdą metkę czytam ;)
Poza tym ja nie każdy jogurt nazwałabym jogurtem.
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
- Zarejestrowany: 20.10.2009, 18:42
- Posty: 6675
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326

- Zarejestrowany: 26.11.2009, 22:06
- Posty: 4674
- Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
- Posty: 2849