26 lutego 2014 14:41 | ID: 1086866
Czerninka z kaczki, z makaronem.
Co to za twór? Jak to się robi?
O nie - to z krwi się robi... nie lubię...
26 lutego 2014 14:55 | ID: 1086871
Czerninka z kaczki, z makaronem.
Co to za twór? Jak to się robi?
O nie - to z krwi się robi... nie lubię...
Kaszankę też robi się z krwi. A na pewno lubisz. a szczególnie z grilla.
26 lutego 2014 14:56 | ID: 1086872
Inna wersja pomidorowej. Tym razem z ryżem. I leniwe pierogi ze śmietaną i musem truskawkowym.
26 lutego 2014 15:05 | ID: 1086875
A skąd wziąść krew z kaczki??
26 lutego 2014 15:30 | ID: 1086883
u mnie będzie tarta z rukolą :)
26 lutego 2014 16:31 | ID: 1086894
A skąd wziąść krew z kaczki??
Od kaczki:) Hihihi..A tak na poważnie, to ja kupuję w sklepie drobiowym:)
26 lutego 2014 16:46 | ID: 1086900
boeuf strogonow
26 lutego 2014 16:51 | ID: 1086903
26 lutego 2014 18:58 | ID: 1086923
A skąd wziąść krew z kaczki??
Od kaczki:) Hihihi..A tak na poważnie, to ja kupuję w sklepie drobiowym:)
I Twoje dzieci to jedzą? Jeszcze z makaronem? Aż mnie otrzepało na samą myśl A jaki kolor ma ta zupa? Dodajesz śmietany? Fascynuje mnie temat tej czerninki z kaczki. Przepraszam, że pytam ale krew to się normalnie kupuje, że tak powiem na litry? Do słoika, czy jak? Jakoś sobie tego nie umiem wyobrazić. Czy Wasz region słynie z takiej zupy?
A krupniok (kaszanka) jest rewelacyjny ale to znam od małego, więc takiego szoku nie przeżłam.
26 lutego 2014 21:18 | ID: 1086993
żeberka w sosie własnym ziemniaki i kiszony ogórek.
u nas czerninę też się gotuję-smakuje jak kapuśniak tylko jest brązowy:))i jje się z ziemniakami.niewiem jaki Żanetka robi.Kiedyś jadałam i mi smakowała dopóki nie dowiedziałam się że jest z krwią:)
26 lutego 2014 21:38 | ID: 1086997
rosól i kurczak pieczony
a czerninka pycha!!! krew kupuje się zamrożoną w kubeczkach i gotuje na rosole z kaczki ;-)
26 lutego 2014 22:01 | ID: 1087000
dziś zrobiłam pizzę.. była wielka i dojadaliśmy jeszcze na kolację
26 lutego 2014 22:41 | ID: 1087006
26 lutego 2014 22:48 | ID: 1087007
Z mojej książki kucharskiej :) Wielokrotnie sprawdzone ciasto i pyszny sos pod składniki
CIASTO:
Mieszam dokładnie suche składniki.
Drożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlewam do mąki i mieszam najpierw łyżką, zagniatam ręką (3 minuty). Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem (jeśli się spieszę, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, stawiam na piecu lub w słonecznym miejscu / na kaloryferze).
SOS POMIDOROWY:
Mieszam i smaruję ciasto
Nakładam dodatki i wrzucam na 15-20 min do piekarnika na 180st.
Smacznego!
26 lutego 2014 22:51 | ID: 1087010
26 lutego 2014 22:57 | ID: 1087012
Polecam :)
Koleżanka do tego ciasta (miesza z mąką) dodaje jeszcze trochę oregano, ale dla mnie to już za dużo.
Proszę o informację jak się udało. I jeszcze raz życzę smacznego! :)
26 lutego 2014 22:58 | ID: 1087013
Polecam :)
Koleżanka do tego ciasta (miesza z mąką) dodaje jeszcze trochę oregano, ale dla mnie to już za dużo.
Proszę o informację jak się udało. I jeszcze raz życzę smacznego! :)
bardzo dobry przepis na pizze.
26 lutego 2014 23:04 | ID: 1087017
26 lutego 2014 23:15 | ID: 1087021
robiłam z bardzo podobnego w moim jest tylko parę przypraw dodanych(słodka papryka,zioła),ale proporcje takie same i naprawdę wychodzi pycha ciasto.
26 lutego 2014 23:25 | ID: 1087023
Proporcje osiągnięte są metodą prób i błędów... jak dałam za dużo mąki, to robiło się twarde :( Troszkę oleju i ciasto jest super
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.