Wątek:
szparagi
48odp.
Strona 2 z 3
Odsłon wątku: 5908Isabelle napisał 2010-06-04 13:54:25
Jedliśmy kiedyś na jakiejś imprezie - weselu albo cóś. Były zawinięte w szynkę i nam cholernie nie podeszły U nas w domu nie matradycji jedzenia szparagów! Ba! Chyba nawet nigdy ich jeszcze nie jadłam!

Niedawno robiłam je i jadłam po raz pierwszy. Starałam sobie przypomnieć co mówili o nich w "Galileo". Pomijając, że były średnio świeże, to bardzo mi smakowały.
centaurek napisał 2010-06-04 22:27:22
Tych w szynce też nie lubię. Za to dla tych z bułeczką tarta oddam każda inną potrawę.
dziś rano kupiłam dwa pęczki i juz nie moge się doczekać aby je zjeść :)Isabelle napisał 2010-06-04 13:54:25
Jedliśmy kiedyś na jakiejś imprezie - weselu albo cóś. Były zawinięte w szynkę i nam cholernie nie podeszły U nas w domu nie matradycji jedzenia szparagów! Ba! Chyba nawet nigdy ich jeszcze nie jadłam!

dziecinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
24
gdzie Wy to kupujecie? U nas nigdzie nie widziałam.
W conajmniej dwóch marketach u nas rzuciły mi się w oczy. W Polo na pewno, ale drugi? Chyba Lidl? Albo Biedronka?
dziecinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
27
Polo u nas nie przetrwał.
Lidla nie ma.
w Biedronce nie widziałam. Ale fakt, byłam tam w piątek. Mogło cos sie zmienić.
BakuarzannaPoziom:
- Zarejestrowany: 28.05.2010, 10:35
- Posty: 78
28
a jakieś ciekawe danie ze szparagami? chciałbym ich w końcu spróbować,ale boję sie że nie wyjdzą mi i sie do nich zrażę..coś prostego ze sparagami na obiad,dal totalnego żółtodzioba:)
U nas na zachodzie Polski szparagi są wszędzie. Nie ma sklepu w którym by ich nie sprzedawali. To pewnie dlatego, że w tym rejonie jest największa produkcja :) Bakuarzanna jak już wcześniej pisałam ugotuj obierz je, odetnij końcówki i ugotuj w osolonej wodzie około 30 minut do miękkości. Podaj polane bułką tartą. Na pewno Ci zasmakują.
malamiPoziom:
- Zarejestrowany: 25.10.2009, 16:17
- Posty: 278
30
Jeszcze nigd nie jadłam szparagów,a do czego ma to podobny smak??
Próbowałam tylko szpinak z makaronem i serem...nawet nawet...
dziecinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
31
malami napisał 2010-06-08 10:39:57
Szpinak jest wyjatkowo obrzydliwy;)Jeszcze nigd nie jadłam szparagów,a do czego ma to podobny smak??
Próbowałam tylko szpinak z makaronem i serem...nawet nawet...
Ja uwielbiam szpinak... a szparagów nadal nigdzie znaleźć nie mogę 

soniavenirPoziom:
- Zarejestrowany: 19.01.2010, 16:22
- Posty: 1183
33
A ja kocham szparagi, najbardziej gotowane i z bułką tartą, albo w zupie-krem.
dziecinka napisał 2010-06-08 10:45:18
Uwielbiam szpinak. Dobrze przygotowany jest jednym z moich ulubionych dań. Najlepszy jest np w połączeniu z serkiem ricotta podany z makaronem lub naleśnikami. Pycha!malami napisał 2010-06-08 10:39:57
Szpinak jest wyjatkowo obrzydliwy;)Jeszcze nigd nie jadłam szparagów,a do czego ma to podobny smak??
Próbowałam tylko szpinak z makaronem i serem...nawet nawet...
malamiPoziom:
- Zarejestrowany: 25.10.2009, 16:17
- Posty: 278
35
Smak czego one przypominają????
dziecinka napisał 2010-06-08 10:45:18
szpinak jest przepyszny jak jest dobrze przyrządzony.malami napisał 2010-06-08 10:39:57
Szpinak jest wyjatkowo obrzydliwy;)Jeszcze nigd nie jadłam szparagów,a do czego ma to podobny smak??
Próbowałam tylko szpinak z makaronem i serem...nawet nawet...
a1410Poziom:
- Zarejestrowany: 17.02.2009, 17:36
- Posty: 1981
37
Nie jem szparagów, bo po większości z tych sprzedawanych na naszym rynku przez dwa dni mocz mi śmierdzi ampicyliną, co sugeruje jakieś dziwne praktyki "wspomagające" ich wzrost, więc wolę nie ryzykować...
a tutaj fragment z wikipedii o działaniu leczniczym szparagów.
Działanie
Współczesna zachodnia medycyna uważa szparagi za warzywo bogate w witaminy i sole mineralne[31]. Szparagi zawierają dużą ilość kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów dostarcza 225 mikrogramów, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania) oraz witaminy C (10 ugotowanych pędów dostarcza 25 mg). Z tego powodu szparagi zalecane są planującym poczęcie przyszłym matkom jako bogate źródło kwasu foliowego[32][31]. Poza tym w szparagach znajduje się witamina E, karoten, potas, błonnik oraz glutation[31], a więc m.in. przeciwutleniacze korzystnie działające na skórę[19]. Młode pędy i korzenie mają działanie moczopędne i lekko rozwalniające[14], choć nie są to oddziaływania odpowiednio potwierdzone w przypadku ludzi (efekt potwierdzony został w badaniach z udziałem zwierząt). Podobnie uważa się tylko, że są też skuteczne w zapobieganiu tworzenia się kamieni nerkowych[12]. Asparagina i wyciąg ze szparagów powoduje spadek ciśnienia tętniczego, rozszerzenie naczyń wieńcowych, wzmożenie siły skurczów mięśnia sercowego przy równoczesnym spowolnieniu ich rytmu[13]. Powszechne stosowanie w leczeniu impotencji w różnych kulturach, np. w Anglii i Indiach, wynikało prawdopodobnie głównie z powodu fallicznych skojarzeń tego warzywa. Aktualnie przypuszcza się, że szparagi dostarczają organizmowi licznych składników o wysokiej wartości odżywczej, poprawiając stan zdrowia, a tym samym potencję seksualną oraz zwiększając libido[33]. Roślina zawiera fitoestrogeny, zwane asparagozydami, które jednak bez wyraźnych skutków stosowano w leczeniu dysfunkcji seksualnych u kobiet. Wg niektórych naukowców fitoestrogeny obecne w gatunku Asparagus adscendens hamują przekształcanie testosteronu w 5-alfa-dihydrotestosteron, zwiększając jego stężenie w organizmie. Wg niektórych źródeł gatunek ten został wymieniony w starych tekstach ajurwedyjskich jako pobudzający seksualnie[34], inni autorzy odnoszą jednak zapisy medycyny ajurwedyjskiej do kłączy Asparagus racemosus[12]. Według zielarza Michaela Tierry, założyciela American Herbalists Guild, szparagi spożywane jako warzywo mają też działać normalizująco na podziały komórek w chorobach nowotworowych oraz oczyszczać organizm stymulując pracę nerek i oczyszczając układ limfatyczny[35]. W ramach poszukiwania aktywnych związków pochodzenia roślinnego do walki z chorobą nowotworową przeprowadzono również badania kliniczne ze związkami obecnymi w szparagach[36]. Szczególną uwagę zwrócono na protodioscynę, rutynę i kwercetynę, które znajdują się w zielonych szparagach[37]. Szparagi są niskokaloryczne, 10 ugotowanych pędów zawiera jedynie 33 kcal[31]. Ze względu na obecność puryn szparagi nie są polecane osobom cierpiącym na dnę[31].
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Szparag_lekarski
Kiedys jadlam szparagi, nawet nie pamietam ich smaku.
dziecinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
40
gochna napisał 2010-06-08 17:38:07
Jak trzeba go przyrządzić? Jak dotąd jadłam mazie bez smaku.dziecinka napisał 2010-06-08 10:45:18
szpinak jest przepyszny jak jest dobrze przyrządzony.malami napisał 2010-06-08 10:39:57
Szpinak jest wyjatkowo obrzydliwy;)Jeszcze nigd nie jadłam szparagów,a do czego ma to podobny smak??
Próbowałam tylko szpinak z makaronem i serem...nawet nawet...