Wątek:
Jaki jest polski chleb ???
59odp.
Strona 1 z 3
Odsłon wątku: 6838oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Czy zastanawiamy się kupując chlebuś... co on ma tam... w środku....
Polski chleb: polepszacze i alergeny
Fot. sxc.hu
Większość piekarzy wprowadza nas w błąd.
Prawie 70 proc. chleba i ponad 80 proc. bułek jest oznaczonych w sposób, który wprowadza konsumenta w błąd. Do takiego wniosku doszli kontrolerzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – czytamy w serwisie rp.pl.
Nieodpowiednie oznakowanie sprawia, że klient tak naprawdę nie wie, co kupuje. Od producenta nie dowie się jednak tylko o złych rzeczach – przecież prawie każdy chleb jest dzisiaj „tradycyjny” lub „ekologiczny”, niezależnie od tego, co się w nim znajduje. Na przykład w chlebie określonym przez piekarza jako żytni, inspektorzy znaleźli aż 35 proc. mąki pszennej.
Jak wykazały kontrole, piekarnie często „zapominają” umieścić na etykiecie informację o tzw. polepszaczach dodanych do chleba czy bułek, lub też znadujących się w nich alergenach.
Kontrole objęły całą Polskę – zostały przeprowadzone przez wojewódzkie inspektoraty IJHARS w Krakowie, Łodzi, Bydgoszczy i Kielcach.
HotMoney

dziecinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
1
dobrze byłoby przeprowazdzic kontrole w calej Polsce i na jej podstawie znowelizowac przepisy.AZobowiazac piekarzy do pisania, co jest w danym chlebie.
Żeby teraz kupić dobry chleb, trzeba się nieźle nachodzić. Nawet jak już wydaje mi się. że znalazłam odpowiedni, to po jakimś czasie jest nie do poznania w wyglądzie i smaku. A ukroić chleb na następny dzień, żeby był cały, graniczy z cudem. A bułkach nie wspomnę. Są koszmarnie drogie i jest tylko skórka, która się rozsypuje przy pierwszej próbie wbicia zębów, lub noża.
IsabellePoziom:
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
- Posty: 21159
3
Bułki purchawki są dobre tylko po wyjęciu z pieca- potem niezjadliwe ( jak ja dawno bułki nie jadłam!)... Chleba dobrego naprawdę trzeba się naszukać. Najlepszy jest w wiejskich zapomnianych małych piekarniach:)
oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
4
Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...
Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne"
Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....

UlinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 20.10.2009, 18:42
- Posty: 6675
5
Niestety, pod wszystkim co piszecie, ja także się podpisuję. U nas parę lat temu pojawiła się nowa piekarnia. Pieczywo było naprawdę wyśmienite. Potem ten sam piekarz otworzył jeszcze parę punktów, gdzie sprzedaje swoje wyroby, dostarcza je także do sklepów spożywczych.
I co? Poszedł na ilość, bo jakość jest już teraz taka, jak innych - czyli byle jaka
Najlepszy chleb piecze moja koleżanka :-)

IsabellePoziom:
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
- Posty: 21159
6
oliwka napisał 2010-03-21 08:58:51
U nas różne rodzaje chleba można kupwać w piekarni na kromki:) Np. chcesz razowy z ziarnami - 3 kromki, pszenny - 4 kromki:) Fajne prawda?Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...
Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne"
Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....

dziecinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
7
fajnie, u nas tego nie ma jeszcze.
monaaa71Poziom:
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
8
czyli co,najlepiej samemu upiec?
ostatnio też częściej kupuję chleby razowe,np.ze słonecznikiem.

dziecinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
9
monaaa71 napisał 2010-03-21 10:44:03
wiesz,ze ja zdobyłam ostatnio przepis od koleżanki, która sama piecze.czyli co,najlepiej samemu upiec?
ostatnio też częściej kupuję chleby razowe,np.ze słonecznikiem.

oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
10
Isabelle napisał 2010-03-21 10:42:33
O Iza to tylko pozazdrościć...oliwka napisał 2010-03-21 08:58:51
U nas różne rodzaje chleba można kupwać w piekarni na kromki:) Np. chcesz razowy z ziarnami - 3 kromki, pszenny - 4 kromki:) Fajne prawda?Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...
Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne"
Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....

oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
11
A ja zaraz zaglądne jak mój chlebuś się ma... bo wczoraj nie jadłam to nie wiem co i jak....
No i... 8 kromek do... "wyrzucenia"...
.. juz pojawiła sie pleśń... nawet foto zrobiłam. Zbieram w pojemniku pod kuchenka gazową a potem mąż zabiera na rybki....

Uważam, ze najlepszy chleb jest z PSS. Pachnie, tak jak niegdyś chleby pachniały.
A zauważyłyście, że teraz rzadko sie zdarza, żeby chleb pleśniał. Teraz po prostu wysycha na wiór, ale rzadko kiedy mi spleśnieje.
A co maja powiedzieć polacy którzy mieszkają zagranicą? Jednak ten nasz polski chleb nawet nienajlepszy to jest istna rewelacja w porónaniu z tym co można kupić na zachodzie.
MalwinkaPoziom:
- Zarejestrowany: 06.08.2009, 10:50
- Posty: 2310
14
Szwagier był w Belgi na saksach 2 miesiące dzwonił i opowiadał, że ich chleb jest okropny. Przyjechał, przywiózł i rzeczywiście, biały, suchy jak papier smakuje. Najlepszy chleb robi moja teściowa. pół razowy z ziarnami. pyszny.
oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
15
Jaśmina napisał 2010-03-21 15:04:51
Ja które kupuję te z ciemnych to pleśnieją, jak nic... ech tylko wyrzucam i wyrzucam... wcześniej już o tym wspominałam...Uważam, ze najlepszy chleb jest z PSS. Pachnie, tak jak niegdyś chleby pachniały.
A zauważyłyście, że teraz rzadko sie zdarza, żeby chleb pleśniał. Teraz po prostu wysycha na wiór, ale rzadko kiedy mi spleśnieje.
Nasz nawet z dodatkami jest - niebem w porównaniu z tymi za granicą :)
Najbardziej smakuje mi taki w małych miejscowościach z regionalnych piekarni :) - to one potrafią zadbać o nasze podniebienie :)
inne "produkowane" ( tak nie pomyliłem się - produkowane) na masę - nie mają nic wspólnego z tym "bozym" produktem.
Jak tylko mam czas to piekę sama chleb. Niestety nie mam możliwości wychodowania zakwasu - probowałam kilka razy i za każdym razem wielka klapa. Przez to, że mieszkamy w domu i palimy w piecu to w ciągu doby zmienia nam się za bardzo temp w domu a dla zakwasu powinna być w miarę jednakowa.
Tak więc kupuję gotowe mieszanki - tylko trzeba sprawdzić co jest w skladzie, bo są i takie w których znajdziemy polepszacze :(, no i piekę na drożdżach.
Ostatnio słyszałam o świetnych mieszankach do chleba w Bogutyn Młynie - mają stronę www więc jak tylko skończymy do końca remont i wrócę do swojej kuchni to na pewno coś u nich zamówię.
Czasem znajdujemy dobre piekarnie, gdzie mają smaczny i zdrowy chlebek - jednak taki własnej roboty zdecydowanie lepiej smakuje :)
Jak jesteś z Olszyuna mogę zakwaś Ci podrzucić, naklepszy jest "dostany". Zamiest narzekać jaki to ten fabryczny chleb jest niedobry drogie Panie weźcie się za pieczenie(właśnie za 3h będę miał gotowy chleb :) Nawet dzieciaki zauważyły że ten nasz chleb zachowyje zapach i świeżość przez cały okres konsumpcji czyli 5-6 dni:)
Życzę dobrego i smacznego chleba.
czoper napisał 2010-03-21 20:25:08
Dzięki Czoper! Niestety mieszkam pod Poznaniem...Jak jesteś z Olszyuna mogę zakwaś Ci podrzucić, naklepszy jest "dostany". Zamiest narzekać jaki to ten fabryczny chleb jest niedobry drogie Panie weźcie się za pieczenie(właśnie za 3h będę miał gotowy chleb :) Nawet dzieciaki zauważyły że ten nasz chleb zachowyje zapach i świeżość przez cały okres konsumpcji czyli 5-6 dni:)
Życzę dobrego i smacznego chleba.