Jaki jest polski chleb ??? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Jaki jest polski chleb ???

59odp.
Strona 1 z 3
Odsłon wątku: 6838
Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
  • Zgłoś naruszenie zasad
21 marca 2010 07:47 | ID: 174611
Czy zastanawiamy się  kupując chlebuś... co on ma tam... w środku.... Polski chleb: polepszacze i alergeny
Polski chleb: polepszacze i alergeny, zdjęcie Fot. sxc.hu Większość piekarzy wprowadza nas
w błąd.
Prawie 70 proc. chleba i ponad 80 proc. bułek jest oznaczonych w sposób, który wprowadza konsumenta w błąd. Do takiego wniosku doszli kontrolerzy Inspekcji Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – czytamy w serwisie
rp.pl. Nieodpowiednie oznakowanie sprawia, że klient
tak naprawdę nie wie, co kupuje. Od producenta nie dowie się jednak tylko o złych rzeczach – przecież prawie każdy chleb jest dzisiaj „tradycyjny” lub „ekologiczny”, niezależnie od tego, co się w nim znajduje. Na przykład w chlebie określonym przez piekarza jako żytni, inspektorzy znaleźli aż 35 proc. mąki pszennej. Jak wykazały kontrole, piekarnie często „zapominają” umieścić na etykiecie informację
o tzw. polepszaczach dodanych do chleba czy bułek, lub też znadujących się w nich alergenach. Kontrole objęły całą Polskę – zostały przeprowadzone przez wojewódzkie inspektoraty IJHARS w Krakowie, Łodzi, Bydgoszczy i Kielcach. HotMoney
Avatar użytkownika dziecinka
dziecinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
  • Posty: 26147
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
21 marca 2010 07:51 | ID: 174614
dobrze byłoby przeprowazdzic kontrole w calej Polsce i na jej podstawie znowelizowac przepisy.AZobowiazac piekarzy do pisania, co jest w danym chlebie.
Użytkownik usunięty
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 07:52 | ID: 174616
    Żeby teraz kupić dobry chleb, trzeba się nieźle nachodzić. Nawet jak już wydaje mi się. że znalazłam odpowiedni, to po jakimś czasie jest nie do poznania w wyglądzie i smaku. A ukroić chleb na następny dzień, żeby był cały, graniczy z cudem. A bułkach nie wspomnę. Są koszmarnie drogie i jest tylko skórka, która się rozsypuje przy pierwszej próbie wbicia zębów, lub noża.
    Avatar użytkownika Isabelle
    IsabellePoziom:
    • Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
    • Posty: 21159
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 07:56 | ID: 174624
    Bułki purchawki są dobre tylko po wyjęciu z pieca- potem niezjadliwe ( jak ja dawno bułki nie jadłam!)... Chleba dobrego naprawdę trzeba się naszukać. Najlepszy jest w wiejskich zapomnianych małych piekarniach:)
    Słońce wstało zwariowało...
    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 07:58 | ID: 174628
    Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu  mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...  Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne" Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....
    Avatar użytkownika Ulinka
    UlinkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 20.10.2009, 18:42
    • Posty: 6675
    5
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 09:41 | ID: 174768
    Niestety, pod wszystkim  co piszecie, ja także się podpisuję. U nas parę lat temu pojawiła się nowa piekarnia. Pieczywo było naprawdę wyśmienite. Potem ten sam piekarz otworzył jeszcze parę punktów, gdzie sprzedaje swoje wyroby, dostarcza je także do sklepów spożywczych. I co?  Poszedł na ilość, bo jakość jest już teraz taka, jak innych - czyli byle jaka Niezdecydowanie Najlepszy chleb piecze moja koleżanka :-)
    Avatar użytkownika Isabelle
    IsabellePoziom:
    • Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
    • Posty: 21159
    6
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 09:42 | ID: 174772
    oliwka napisał 2010-03-21 08:58:51
    Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu  mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...  Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne" Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....
    U nas różne rodzaje chleba można kupwać w piekarni na kromki:) Np. chcesz razowy z ziarnami - 3 kromki, pszenny - 4 kromki:) Fajne prawda?
    Słońce wstało zwariowało...
    Avatar użytkownika dziecinka
    dziecinkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
    • Posty: 26147
    7
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 09:43 | ID: 174774
    fajnie, u nas tego nie ma jeszcze.
    Avatar użytkownika monaaa71
    monaaa71Poziom:
    • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
    • Posty: 28735
    8
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 09:44 | ID: 174775
    czyli co,najlepiej samemu upiec?ostatnio też częściej kupuję chleby razowe,np.ze słonecznikiem.
    zagłosujcie :) http://okuchnia.paclan.pl/galeria/66
    Avatar użytkownika dziecinka
    dziecinkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
    • Posty: 26147
    9
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 09:50 | ID: 174787
    monaaa71 napisał 2010-03-21 10:44:03
    czyli co,najlepiej samemu upiec?ostatnio też częściej kupuję chleby razowe,np.ze słonecznikiem.
    wiesz,ze ja zdobyłam ostatnio przepis od koleżanki, która sama piecze.
    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    10
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 11:15 | ID: 174869
    Isabelle napisał 2010-03-21 10:42:33
    oliwka napisał 2010-03-21 08:58:51
    Ja ostanio jem ciemny z różnego rodzaju dodatkami: soja, pestki slonecznika itp. i tu  mam inny z nim problem bo po otwarciu bardzo szybko zachodzi pleśnią i praktycznie pół tego opakowania chleba muszę "wyrzucać"...  Nie spotkałam się z małymi opakowaniami takimi na 2 dni... bo ja jem najwyżej 2 lub 4 kromeczki dziennie... i dla mnie opakowanie np. z 6 kromeczkami byloby "idealne" Ale to tylko marzenia "ściętej" głowy....
    U nas różne rodzaje chleba można kupwać w piekarni na kromki:) Np. chcesz razowy z ziarnami - 3 kromki, pszenny - 4 kromki:) Fajne prawda?
    O Iza to tylko pozazdrościć...
    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    11
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2010 11:21 | ID: 174873
    A ja zaraz zaglądne jak mój chlebuś się ma... bo wczoraj nie jadłam to nie wiem co i jak.... No i... 8 kromek do... "wyrzucenia"... .. juz pojawiła sie pleśń... nawet foto zrobiłam. Zbieram w pojemniku pod kuchenka gazową a potem mąż zabiera na rybki....
    Użytkownik usunięty
      12
      • Zgłoś naruszenie zasad
      21 marca 2010 14:04 | ID: 174940
      Uważam, ze najlepszy chleb jest z PSS. Pachnie, tak jak niegdyś chleby pachniały. A zauważyłyście, że teraz rzadko sie zdarza, żeby chleb pleśniał. Teraz po prostu wysycha na wiór, ale rzadko kiedy mi spleśnieje.
      Użytkownik usunięty
        13
        • Zgłoś naruszenie zasad
        21 marca 2010 14:06 | ID: 174945
        A co maja powiedzieć polacy którzy mieszkają zagranicą? Jednak ten nasz polski chleb nawet nienajlepszy to jest istna rewelacja w porónaniu z tym co można kupić na zachodzie.
        taką wodą być a nie tą co żałośnie całą noc tłucze się po oknie
        Avatar użytkownika Malwinka
        MalwinkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 06.08.2009, 10:50
        • Posty: 2310
        14
        • Zgłoś naruszenie zasad
        21 marca 2010 14:33 | ID: 174954
        Szwagier był w Belgi na saksach 2 miesiące dzwonił i opowiadał, że ich chleb jest okropny. Przyjechał, przywiózł i rzeczywiście, biały, suchy jak papier smakuje.  Najlepszy chleb robi moja teściowa. pół razowy z ziarnami. pyszny. 
        Panuj nam sloneczko ☺
        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        15
        • Zgłoś naruszenie zasad
        21 marca 2010 18:07 | ID: 175170
        Jaśmina napisał 2010-03-21 15:04:51
        Uważam, ze najlepszy chleb jest z PSS. Pachnie, tak jak niegdyś chleby pachniały. A zauważyłyście, że teraz rzadko sie zdarza, żeby chleb pleśniał. Teraz po prostu wysycha na wiór, ale rzadko kiedy mi spleśnieje.
        Ja które kupuję te z ciemnych to pleśnieją, jak nic... ech tylko wyrzucam i wyrzucam...  wcześniej już o tym wspominałam...
        Użytkownik usunięty
          16
          • Zgłoś naruszenie zasad
          21 marca 2010 18:12 | ID: 175176
          Nasz nawet z dodatkami jest - niebem w porównaniu z tymi za granicą :) Najbardziej smakuje mi taki w małych miejscowościach z regionalnych piekarni :) - to one potrafią zadbać o nasze podniebienie :) inne "produkowane" ( tak nie pomyliłem się  - produkowane) na masę - nie mają nic wspólnego z tym "bozym" produktem.
          Użytkownik usunięty
            17
            • Zgłoś naruszenie zasad
            21 marca 2010 19:18 | ID: 175221
            Jak tylko mam czas to piekę sama chleb. Niestety nie mam możliwości wychodowania zakwasu - probowałam kilka razy i za każdym razem wielka klapa. Przez to, że mieszkamy w domu i palimy w piecu to w ciągu doby zmienia nam się za bardzo temp w domu a dla zakwasu powinna być w miarę jednakowa. Tak więc kupuję gotowe mieszanki - tylko trzeba sprawdzić co jest w skladzie, bo są i takie w których znajdziemy polepszacze :(, no i piekę na drożdżach. Ostatnio słyszałam o świetnych mieszankach do chleba w Bogutyn Młynie - mają stronę www więc jak tylko skończymy do końca remont i wrócę do swojej kuchni to na pewno coś u nich zamówię. Czasem znajdujemy dobre piekarnie, gdzie mają smaczny i zdrowy chlebek - jednak taki własnej roboty zdecydowanie lepiej smakuje :)
            wygraj kosmetyki Linea Bimbi na: www.zabawna-kraina.pl
            Użytkownik usunięty
              18
              • Zgłoś naruszenie zasad
              21 marca 2010 19:25 | ID: 175224
              Jak jesteś z Olszyuna mogę zakwaś Ci podrzucić, naklepszy jest "dostany". Zamiest narzekać jaki to ten fabryczny chleb jest niedobry drogie Panie weźcie się za pieczenie(właśnie za 3h będę miał gotowy chleb :) Nawet dzieciaki zauważyły że ten nasz chleb zachowyje zapach i świeżość przez cały okres konsumpcji czyli 5-6 dni:)    Życzę dobrego i smacznego chleba.
              Użytkownik usunięty
                19
                • Zgłoś naruszenie zasad
                21 marca 2010 19:29 | ID: 175226
                czoper napisał 2010-03-21 20:25:08
                Jak jesteś z Olszyuna mogę zakwaś Ci podrzucić, naklepszy jest "dostany". Zamiest narzekać jaki to ten fabryczny chleb jest niedobry drogie Panie weźcie się za pieczenie(właśnie za 3h będę miał gotowy chleb :) Nawet dzieciaki zauważyły że ten nasz chleb zachowyje zapach i świeżość przez cały okres konsumpcji czyli 5-6 dni:)    Życzę dobrego i smacznego chleba.
                Dzięki Czoper! Niestety mieszkam pod Poznaniem...
                wygraj kosmetyki Linea Bimbi na: www.zabawna-kraina.pl
                Użytkownik usunięty
                  20
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  21 marca 2010 19:29 | ID: 175227
                  Edyyyyyyyyyyyyyyyyyyycja!!!!!!!