Ja robię zwykłe pszenne bułeczki
Porcja na 16 bułeczek:
Kilogram mąki krupczatki osiać przez sitko, na to wsypać 2 łyżeczki soli. W osobnym naczyniu wymieszać 600 ml. letniej wody, 5 dak drożdży i 2 łyżeczki miodu. Wymieszaną "miksturę" wlać do mąki i połączyć składniki łyżką. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę i wygniatać 5 minut. Zagniecione ciato podzielić na 2 równe części i każdą z tych części osobno podgrzewać w mikrofali w 250 WATach (rozmrażanie) przez 1,5 min. Zagnieźć ciasto jeszcze raz (ok 1 min) i każdą połówkę podzielić na 8 równych części. Muszą być równe żeby się równo upiekły. Formować bułeczki zagniatając ciasto pod spód, spłaczszyć je maxymalnie. Ponacinać bułeczki ostrym nożem, posmarowaś wodą, włożyć do zimnego piekarnika i piec ok 25 - 30 min w 200 stopniach. Po wyjęciu układam je na kratce od piekarnika nad zlewem i przykrywam ściereczką do wystygnięcia.
Przepis długi ale bardzo prosty. Bułeczki najlepiej smakują mi z masełkiem i smażonymi jabłkami