-
1
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2013-10-11 09:01:16
11 października 2013 09:01 | ID: 1027935
Ja wiem jak zrobić domowy chrzan. Szkół robienia chrzanu jest wiele. Ale ja robię tak: Moczę chrzan w zimnej wodzie około 2 godzin. Potem obieram i kroje na plastry. Plastry miksuję dodając sok z cytryny i smietankę. łatwiej miksuje się. Gdy już mam zmiksowany do żądanej "mazistości" dodaję sól i cukier. Zamykam w słoiczku i trzymam w lodówce.
-
2
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2013-10-11 09:08:26
11 października 2013 09:08 | ID: 1027941
Dunia (2013-10-11 09:01:16)
Ja wiem jak zrobić domowy chrzan. Szkół robienia chrzanu jest wiele. Ale ja robię tak: Moczę chrzan w zimnej wodzie około 2 godzin. Potem obieram i kroje na plastry. Plastry miksuję dodając sok z cytryny i smietankę. łatwiej miksuje się. Gdy już mam zmiksowany do żądanej "mazistości" dodaję sól i cukier. Zamykam w słoiczku i trzymam w lodówce.
Bardzo ci dziękuję Duniu. A tak tej śmietany i cytryny tak na wyczucie, mam obawy czy mi się śmietana nie zetnie?!
-
3
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2013-10-11 09:11:04
11 października 2013 09:11 | ID: 1027943
Swego czasu robiliśmy taki swój i do niego dodawaliśmy buraczki by nie był taki "piekący"... nawet dobry był...
-
4
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2013-10-11 09:11:29
11 października 2013 09:11 | ID: 1027945
Stokrotko, dokladnie tak na wyczucie. A śmietankę dodawaj slodką 30%, to napewno nie zetnie się. No z cytryną to uważaj bo może być za kwaśnie. Ale zapomnialam o cukrze. Też trzeba dodać.
-
5
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2013-10-11 09:17:26
11 października 2013 09:17 | ID: 1027951
oliwka (2013-10-11 09:11:04)
Swego czasu robiliśmy taki swój i do niego dodawaliśmy buraczki by nie był taki "piekący"... nawet dobry był...
Tak z ciekawości czy do surowych buraczków i czy ugotowanych , bo też by był ciekawy pomysł!
-
6
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2013-10-11 09:24:04
11 października 2013 09:24 | ID: 1027956
Gdy dodasz chrzan do gotowanych startych na drobnej tarce buraczków otrzymasz tzw ćwikłe z chrzanem.
-
7
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2013-10-11 09:25:33
11 października 2013 09:25 | ID: 1027959
Dunia (2013-10-11 09:24:04)
Gdy dodasz chrzan do gotowanych startych na drobnej tarce buraczków otrzymasz tzw ćwikłe z chrzanem.
Dobry pomysł! Bardzo wam dziękuję! Biorę się za robotę
-
8
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2013-10-11 09:27:38
11 października 2013 09:27 | ID: 1027962
Stokrotka (2013-10-11 09:17:26)
oliwka (2013-10-11 09:11:04)
Swego czasu robiliśmy taki swój i do niego dodawaliśmy buraczki by nie był taki "piekący"... nawet dobry był...
Tak z ciekawości czy do surowych buraczków i czy ugotowanych , bo też by był ciekawy pomysł!
Już ugotowane powinny być i starkowane...
-
9
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2013-10-11 09:31:24
11 października 2013 09:31 | ID: 1027965
Przepis z internetu...
Składniki
- korzeń chrzanu ( 2 grube i długie, lub więcej mniejszych )- buraki ( 2-3 małe )- ocet ( ok. 2 łyżki )- cukier ( ok. 5-7 łyżek )- sól do smaku i woda ( dla wilgotności ) Proporcje są dość ogólne, ponieważ często zależą od tego, jak wilgotny mamy korzeń i jak lubimy doprawiony.
|
Chrzan domowy z burakami
- Korzeń chrzanu moczymy w zimnej wodzie na noc i zostawiamy w chłodnym miejscu. - Buraki gotujemy w mundurkach i studzimy.- Chrzan trzemy na najdrobniejszej tarce, potem trzemy obrane buraki, tyle żeby osiągnąć ładny kolor i doprawiamy octem, cukrem i solą do smaku.
Jeżeli chrzan jest suchy, to dodajemy 2 - 3 łyżki przegotowanej wody.
Robiłam identycznie
-
10
annagrycan
Zarejestrowany: 11-10-2013 10:24 .
Posty: 1
2013-10-11 10:30:28
11 października 2013 10:30 | ID: 1027988
Ostatnio edytowany: 18-05-2017 19:07, przez: Stokrotka
-
11
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2013-10-11 10:40:02
11 października 2013 10:40 | ID: 1027992
annagrycan (2013-10-11 10:30:28)
... i smakowicie smakuje...
-
12
Mama899
Zarejestrowany: 15-04-2013 09:05 .
Posty: 1228
2013-10-11 11:41:36
11 października 2013 11:41 | ID: 1028018
moja babcia robila taki tarty domowy chrzan i byl genialny wiec naprawde sprobuj :)
-
13
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2013-10-12 14:17:59
12 października 2013 14:17 | ID: 1028406
A czy w słoiczki można zawekować? Buraczki gorące nakładałam do słoików i się zawekowały czy można w ten sposób zrobić takie z chrzanem? Takim z buraczkami?
-
14
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2013-10-12 15:18:02
12 października 2013 15:18 | ID: 1028420
Ja nigdy nie wekowalam. Nie było potrzeby, bo my lubimy chrzan i szybko u nas się zjadał.
-
15
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2013-10-12 16:12:39
12 października 2013 16:12 | ID: 1028429
W życiu się tyle nie ubeczałam!!! diabelnie żrące , w oczy w gardło! Ale warto było! Pyszne!
-
16
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2013-10-12 16:28:31
12 października 2013 16:28 | ID: 1028436
Stokrotka (2013-10-12 16:12:39)
W życiu się tyle nie ubeczałam!!! diabelnie żrące , w oczy w gardło! Ale warto było! Pyszne!
Ale jeśli miałaś katar to już po nim!!!
-
17
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2013-10-12 16:48:34
12 października 2013 16:48 | ID: 1028446
Dunia (2013-10-12 16:28:31)
Stokrotka (2013-10-12 16:12:39)
W życiu się tyle nie ubeczałam!!! diabelnie żrące , w oczy w gardło! Ale warto było! Pyszne!
Ale jeśli miałaś katar to już po nim!!!
To już wiadomo kiedy TO robić!
-
18
narcyzek
Zarejestrowany: 22-04-2014 11:04 .
Posty: 45
2017-05-18 18:59:32
18 maja 2017 18:59 | ID: 1380325
u mnie babcia keidyś sama tarła i przetwarzała chrzan jednak teraz ja ani mama nie mamy na to czasu ale kupujemy równei dobry i naturalny 100 % chrzan z ogródka dziadunia, na święta świetnie spisał sie do żurku ale ja do wszytkiego moge dodawać chrzan nawet na grilla :)
-
19
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2017-05-18 19:08:24
18 maja 2017 19:08 | ID: 1380327
Ja też raz robiłam. Fajny taki domowy tylko trzeba się troszkę napłakać..
-
20
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2017-05-18 21:32:26
18 maja 2017 21:32 | ID: 1380375
Stokrotka (2017-05-18 19:08:24)
Ja też raz robiłam. Fajny taki domowy tylko trzeba się troszkę napłakać..
To fakt, daje po oczach gorzej niz cebula.