NAPOJE
 Pij bez obaw:
 – wodę mineralną niegazowaną,
 – słabą herbatę lub bawarkę,
 – herbaty owocowe i ziołowe,
 – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, 
 – soki owocowo-warzywne,
 – kompoty,
 – jogurty naturalne, kefiry, maślanki
 
 Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)
 
 MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
 Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)
 
 OWOCE
 Jedz bez obaw: 
 – banany, 
 – brzoskwinie, 
 – jabłka,
 – maliny ,
 – jeżyny,
 – porzeczki, 
 – agrest,
 – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców
 
 Uważaj na: 
 – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
 – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
 – owoce suszone (konserwowane chemicznie)
 – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców
 
 WARZYWA
 Jedz bez obaw: 
 – ogórki, 
 – buraki, 
 – marchewkę, 
 – ziemniaki,
 – kapustę pekińską
 – kukurydzę,
 – pietruszkę, 
 – koperek,
 – soję,
 – szpinak,
 – młodą fasolkę szparagową,
 – dynię, 
 – kabaczek,
 – cukinię, 
 – wszystkie rodzaje sałat
 
 Uważaj na: 
 – cebulę i czosnek  - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
 – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
 – pomidory i seler - zawierają silne alergeny
 – paprykę, chrzan, pory, grzyby
 
 
 PIECZYWO 
 – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
 Uważaj na: pieczywo z konserwantami
 
 KASZA, RYŻ, MAKARON
 – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu
 
 JAJKA  
 – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu
 
 Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko
 
 RYBY 
 – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu
 
 Unikaj:
 – surowych ryb, np. sushi
 – konserw rybnych i ryb marynowanych
Żródło