Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę.
A więc sezona 2018 uważam za otwarty.
19 lipca 2018 07:21 | ID: 1425867
Wiśni wczoraj kupiłam. Dziś mnie robota czeka.. dzemiki zrobię. Dzieciaki bardzo lubią ...
19 lipca 2018 07:21 | ID: 1425868
Wiśni wczoraj kupiłam. Dziś mnie robota czeka.. dzemiki zrobię. Dzieciaki bardzo lubią ...
19 lipca 2018 09:40 | ID: 1425877
Wiśni wczoraj kupiłam. Dziś mnie robota czeka.. dzemiki zrobię. Dzieciaki bardzo lubią ...
O wiśniach to już ja zapomniałąm, mamy porobione soki i dżemy i u nas taki dżem lubią.... synowa z synem pochwalili, że dobry jest bo u córki próbowali do naleśników...
19 lipca 2018 15:42 | ID: 1425890
Dzisiaj zrobiłam 5 pojemików natki pietruszki i 8 torebek fasolki szparagowej, której mam już w sumie 10 torebek bo wcześniej dwie złożyłam... a jeszcze jej troche bedzie...
Fasolki była spora miska ale jakos dałam z nią radę...
19 lipca 2018 16:54 | ID: 1425893
Dzisiaj zrobiłam 5 pojemików natki pietruszki i 8 torebek fasolki szparagowej, której mam już w sumie 10 torebek bo wcześniej dwie złożyłam... a jeszcze jej troche bedzie...
Fasolki była spora miska ale jakos dałam z nią radę...
wooooow ale tej fasolki to zazdroszczę! :)
Ja na razie tylko koperek zamrożony oraz zrobiony dżemik z czerwonej pożeczki do mięs ;)
19 lipca 2018 19:05 | ID: 1425902
A to dzisiejsze przetwory z ogórków - 3 słoiki kiszonych i 5 słoików większych i 1 mniejszy korniszonów...
19 lipca 2018 20:27 | ID: 1425904
Dzisiaj też przyniosłam troszkę ogórków. Zakisiłam je w drugim słoju. Będą na tarte do zupy.
19 lipca 2018 22:09 | ID: 1425909
Ja jutro jeszcze z dużych ogórków jakąś sałatkę zrobię bo mam miskę takich większych...
20 lipca 2018 06:42 | ID: 1425922
Ja jutro jeszcze z dużych ogórków jakąś sałatkę zrobię bo mam miskę takich większych...
Ja wczoraj zrobilam salatke. Wlasnie sie pasteryzuje.
W occie juz narobilam. Dosc bedzie, chociaz jak beda drobne to zrobie jeszcze. Teraz kiszone bede robila.
20 lipca 2018 06:44 | ID: 1425923
Dzisiaj też przyniosłam troszkę ogórków. Zakisiłam je w drugim słoju. Będą na tarte do zupy.
A jak pani je robi?
Zakiszone ogorki potarkowac i jak dalej? Cos do nich jeszcze dodac,ile pasteryzowac?
Mama kiedys robila,a ja z calych na biezaco tarkuje do zupy.
20 lipca 2018 07:09 | ID: 1425925
Wczoraj zrobiłam dżem z wiśni . Siedem słoiczków na razie wyszło. . Dziś dalsza część. .
20 lipca 2018 07:11 | ID: 1425926
Dzisiaj też przyniosłam troszkę ogórków. Zakisiłam je w drugim słoju. Będą na tarte do zupy.
A jak pani je robi?
Zakiszone ogorki potarkowac i jak dalej? Cos do nich jeszcze dodac,ile pasteryzowac?
Mama kiedys robila,a ja z calych na biezaco tarkuje do zupy.
Kiedyś robiłam ale nie pamiętam. . A zupy robie z kiszone ogórków
20 lipca 2018 08:42 | ID: 1425931
Dzisiaj też przyniosłam troszkę ogórków. Zakisiłam je w drugim słoju. Będą na tarte do zupy.
A jak pani je robi?
Zakiszone ogorki potarkowac i jak dalej? Cos do nich jeszcze dodac,ile pasteryzowac?
Mama kiedys robila,a ja z calych na biezaco tarkuje do zupy.
Kiedyś robiłam ale nie pamiętam. . A zupy robie z kiszone ogórków
Ja muszę robić tarkowane, bo nie mam gdzie trzymać kiszonych.
Ogórki kiszę w garnku lub słoju. Dodaję wszystkie komponenty ( liść i korzeń chrzanu, baldachimy kopru i gałazki, czosnek liść porzeczki czarnej lub wiśni.) Zalewam gorącą wodą z solą do przetworów niejodowaną w proporcjach 1 łyżka na 1 litr wody. Przykrywam i kiszę dłużej niż małosolne. A potem wyjmuję ogórki, ścieram na jarzynówce , wkładam do wyparzonych słoików 1/2 l i pasteryzuję 15 minut od zagotowania. Trzymają się do następnych zbiorów. I mam gotowe do zupy.
20 lipca 2018 10:00 | ID: 1425941
Kiedyś robiłam ale nie pamiętam. . A zupy robie z kiszone ogórków
Ja miałam robić takie potarkowane ale wydaje mi się, że z kiszonych ogórków jest lepsza zupa co potwierdziła też siostra męża i nie będę tarkowała - sałatkę z tych dużych zrobię...
20 lipca 2018 10:42 | ID: 1425943
Kiedyś robiłam ale nie pamiętam. . A zupy robie z kiszone ogórków
Ja miałam robić takie potarkowane ale wydaje mi się, że z kiszonych ogórków jest lepsza zupa co potwierdziła też siostra męża i nie będę tarkowała - sałatkę z tych dużych zrobię...
Kiedyś zrobiłam takie tarkowane na świeżo i postawiłam aby się kisiły. I też mi takie nie smakowały. A teraz gdy tarkuję ukiszone i potem pasteryzuję, to smak jest zupełnie inny. Wyrazisty i taki prawdziwych ukiszonych ogórków.
20 lipca 2018 17:07 | ID: 1425971
Wczoraj zrobiłam dżem z wiśni . Siedem słoiczków na razie wyszło. . Dziś dalsza część. .
I dziś zrobiłam z reszty.. 18 słoiczków wyszło ..
21 lipca 2018 10:35 | ID: 1426002
Dzisiaj też przyniosłam troszkę ogórków. Zakisiłam je w drugim słoju. Będą na tarte do zupy.
A jak pani je robi?
Zakiszone ogorki potarkowac i jak dalej? Cos do nich jeszcze dodac,ile pasteryzowac?
Mama kiedys robila,a ja z calych na biezaco tarkuje do zupy.
Kiedyś robiłam ale nie pamiętam. . A zupy robie z kiszone ogórków
Ja muszę robić tarkowane, bo nie mam gdzie trzymać kiszonych.
Ogórki kiszę w garnku lub słoju. Dodaję wszystkie komponenty ( liść i korzeń chrzanu, baldachimy kopru i gałazki, czosnek liść porzeczki czarnej lub wiśni.) Zalewam gorącą wodą z solą do przetworów niejodowaną w proporcjach 1 łyżka na 1 litr wody. Przykrywam i kiszę dłużej niż małosolne. A potem wyjmuję ogórki, ścieram na jarzynówce , wkładam do wyparzonych słoików 1/2 l i pasteryzuję 15 minut od zagotowania. Trzymają się do następnych zbiorów. I mam gotowe do zupy.
Nastawilam dzisiaj do kiszenia w 5-litrowe wiaderko.
Zrobilam tez dwa litrowe kiszonych i dwa pollitrowe w occie.
21 lipca 2018 10:37 | ID: 1426003
Wczoraj zrobiłam dżem z wiśni . Siedem słoiczków na razie wyszło. . Dziś dalsza część. .
I dziś zrobiłam z reszty.. 18 słoiczków wyszło ..
Moje wisnie wydrylowane czekaja w zamrazarce na lepszy czas.
21 lipca 2018 11:23 | ID: 1426005
Dzisiaj zrobiłam 5 pojemików natki pietruszki i 8 torebek fasolki szparagowej, której mam już w sumie 10 torebek bo wcześniej dwie złożyłam... a jeszcze jej troche bedzie...
Fasolki była spora miska ale jakos dałam z nią radę...
Do woreczków surowe czy zblanszowane?
21 lipca 2018 11:36 | ID: 1426006
Dzisiaj zrobiłam 5 pojemików natki pietruszki i 8 torebek fasolki szparagowej, której mam już w sumie 10 torebek bo wcześniej dwie złożyłam... a jeszcze jej troche bedzie...
Fasolki była spora miska ale jakoś dałam z nią radę...
Do woreczków surowe czy zblanszowane?
WANDZIU ja zawsze surowe wkładam...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.