Krokiety z pieczarkami i żółtym seremKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 8, liczba wizyt: 32401 |
Nadesłane przez: monik231 dnia 16-03-2011 10:02
PIEROGI Z BRYNDZĄ
Ciasto na pierogi robię zwykłe: nie mniej niż jedno jajko na pół kilo mąki (trzy na kilogram), szczypta soli i wody tyle, żeby ciasto było wyrobioną kulką i nie kleiło się do podłoża ani rąk.
Farsz taki jak na pierogi ruskie, tylko mniej ziemniaków, a w to miejsce bryndza. Ser biały zostaje! Około jednego opakowania bryndzy (znam tylko małe, wielkości opakowania drożdży, w tekturowym pudełeczku) na ciasto z 30dag mąki. Ważne żeby to była bryndza, która wygląda jak twaróg, tylko taka daje prawdziwy smak i aromat pierogom. Dokładnych proporcji nie znam, bo zawsze robię to „na oko”, ale smakują dokładnie tak, jak te słowackie! Doprawionym farszem napycham kółka z ciasta i standardowo wrzucam do gotującej się osolonej wody. Po wypłynięciu gotuję jeszcze kilka minut i gotowe .
Takie pierogi wyśmienicie smakują podawane ze zsiadłym mlekiem, ale śmietana też się nadaje. Na wierzch skwarki lub zesmażona cebulka, jak kto woli .
Nadesłane przez: monik231 dnia 10-02-2011 09:24
Kanapki z tuńczyka
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (odsączyć)
- 1jajko
- czosnek w proszku (do smaku)
- sól i pieprz do smaku
- krakersy lub bułka tarta
- olej lub smalec do smażenia
- bułki (ja używam chleba tostowego)
Zmieszaj razem pierwsze 4 składniki. Jeżeli mieszanina jest zbyt wilgotna możemy dodać trochę zmielonych krakersów lub bułki tartej.
Uformuj z tego niezbyt grube placki i smaż na rozgrzanym tłuszczu około 4 minuty z obu stron.
Kanapki takie możesz jeść z plasterkiem sera, pomidora i sałatą. Są na prawdę pyszne:)
Życzę smacznego!!!!!
Nadesłane przez: monik231 dnia 09-02-2011 18:44
300 g mąki
2 łyżki oliwy, lub oleju
20 g suchych drożdży, lub surowych
200 ml wody mineralnej
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1.Z połowy lekko podgrzanej wody ,cukru i drożdży przyrządzić rozczyn i podsypać około dwoma łyżeczkami mąki.
2.Gdy zacznie rosnąć, połączyć go z resztą przesianej mąki, wymieszać widelcem, dodać oliwę, posolić i wyrobić, dodając po trochu resztę wody ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne).
3. Zagniatać aż zacznie odstawać od ręki, po czym
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować na posmarowaną oliwą blachę. Posmarować sosem, dodać składniki, według upodobań, posypać ziołami prowansalskimi i upiec. ( Ja piekę w 300 stopniach przez około 10 minut).
4. Pyszny i naprawdę prosty sos, można zrobić, rozrabiając koncentrat z wodą, dodać czosnek (np. w proszku), bazylię, sól, oraz zioła prowansalskie.
Ciasta wychodzi tak na 4 osoby, u mnie i się najadamy, ale jeżeli wolicie więcej, lub jesteście bardzo głodni, to oczywiście można zrobić dwie, z podwójnej ilości składników. Moim wszystkim znajomym bardzo smakuje to ciasto i mam nadzieję, że wam również będzie.
Życzę miłego pieczenia i mam nadzieję, że sie uda.
SMACZNEGO!