konopny poradnikKategorie: Eko i zdrowie, Moda i uroda, Kulinaria Liczba wpisów: 47, liczba wizyt: 86611 |
Nadesłane przez: napapa1 05-11-2021 10:53
Sporządzanie własnego domowego syropu konopnego jest łatwe, a gdy już go masz, możesz go używać we wszelkiego rodzaju niesamowitych przepisach.
To pomysł na słodki, ale zdrowy dodatek konopny w Twoim domu.
Potrzebujesz :
4 gramy suszu konopnego z malinami
3 szklanki cukru pudru
3 szklanki wody
3 łyżki gliceryny roślinnej
Garnek z dziubkiem
Sito
Gaza
Przygotowanie:
1. Wlej wodę do garnka i delikatnie zagotuj.
2. Teraz dodaj syropu konopnego z malinami i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Zmniejsz trochę ogień, aż lekko się zagotuje i dodaj glicerynę.
5. Mieszaj całość przez 10 minut. Powinno teraz zgęstnieć.
6. Zdejmij garnek z kuchenki i pozwól syropowi ostygnąć.
7. Włóż gazę do durszlaka, przytrzymaj nad pojemnikiem i wlej przez niego syrop konopny. To usunie wszelkie resztki materiału roślinnego.
8. Przechowuj w lodówce.
Porcje: około 250 ml
Czas przygotowania: 40 minut
Twój syrop jest gotowy !
Czy wiesz, że konopie wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako remedium na stany zapalne i osłabienie układu nerwowego?
Z kolei maliny słyną ze swoich właściwości przeciwgorączkowych, zawierają sporo witamin i minerałów - z magnezem, wapniem i żelazem na czele.
Przetwory z liści i owców malin od dawna są stosowane w celu zwalczania gorączki w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych, przebiegających z podwyższoną temperaturą, np. grypy czy przeziębieniu, także u najmłodszych. Dzieciom polecany jest zwłaszcza syrop z malin.